zaterdag 21 december 2019

Na negen maanden...


Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten[December 2019] Aan het einde van de veranda langs de boerderij is een heerlijk zit plekje gecreëerd. De kracht van de zon ebt wat weg in november. Het buitenleven is wat ons hier in Hongarije echter aantrekt. Met dit plekje kunnen we hier ook in het najaar nog van genieten. Vanaf het bankje met een vers bakje koffie zien we de spechten, roodborstjes, Vlaamse gaaien, koolmeesjes en buizerds voorbij trekken. We zien (en horen!) zelfs een aantal kraanvogels die over de hoeve vliegen. Ze verzamelen zich vast voor hun verre reis naar Afrika. We boffen met zo'n heerlijk najaar. Een week bezoek uit Nederland levert ook gezellige momenten op met zonnige foto's. Onze trouwe vakantiegast Angelique is hier maar liefst voor de zesde keer en zoals we begrepen is dit zeker niet haar laatste keer.

Afbeelding kan het volgende bevatten: boom, lucht en buitenDe tuinmuur met poorten en hekwerk zijn na maanden eindelijk helemaal klaar. Het heeft veel te lang geduurd naar ons gevoel. De Nederlandse mentaliteit dat afspraak ook afspraak is, loopt toch een tikkeltje anders in Hongarije. We beginnen er aan te wennen. Het fenomeen 'tijd' wordt hier heel anders beleefd en gewaardeerd. Maar laten we nu gelegenheid en tijd genoeg hebben en dat gejaagde Nederlandse gevoel aan de kant kunnen leggen. Het blijft voor ons echter omschakelen.

Typisch Hongaars cultuurverschijnsel; de goede man - hier bedoelen we niet Sinterklaas of de kerstman mee maar de klusjesman - staat rond een uur of één voor de deur. En neemt uitgebreid de tijd om ons persoonlijk te komen vertellen dat hij niet zoals afgesproken vandaag, maar morgen komt... Het is nu nog maar de vraag of hij dan wel komt. Dat weten we inmiddels. We laten het los en besluiten er niet op te wachten. Actie! Simpele klussen doen we immers zelf. Het lakken van hekwerk en de poorten, een gedeelte van voorkant huis schilderen we wit met pleisterkalk. We maken plannen voor de moestuin en geven nog een klusje uit handen om een plafond te maken van OSB platen in de stookruimte. Want daar kijk je nu naar een lemen plafond van 115 jaar oud, die er logischerwijs niet nieuw meer uitziet... Extra plafondisolatie met Rockwool op de zoldervloer doen we komende winter dan weer zelf.

Het moestuin plan is er. We gaan voor een ontwerp met verhoogde planten borders, ongeveer zoals op het plaatje. Rob spit de tuin om en we kopen kippengaas voor de omheining om hongerige konijntjes weg te houden. Een oude tractor band die we in de stal vonden gebruiken we als verhoogde border in het midden van de moestuin om de aardbeienplantjes in te poten. Van oude ramen uit de stal maken we een mini kweekkasje. We nemen onze groente- en plantenzaden door en bekijken wanneer deze gepoot kunnen worden. Zo gaan de gekregen tulpenbollen de grond in, naast de andere leuke planten die er al staan zoals irissen, blauwe druifjes, rozen, akelei, slaapmutsjes

Afgelopen dinsdag kregen we onverwachts nog meer bezoek uit Nederland. Een oud collega van Rob met zijn vriendin. Op doorreis van Boedapest naar stad Pécs met de bedoeling om naast Hongarije ook de Plitvice meren in Kroatie te bewonderen. We kregen een dag later prachtige foto's doorgestuurd van dit Unesco natuurgebied en watervallen op zo'n vijf uur reizen van ons. Dit nemen we mee als must see tip in de gastenklapper van de Vlinder-, en Klompenboerderij.

Afbeeldingsresultaat voor christmas quotesDe laatste maand van het jaar geeft aanleiding om terug te blikken op ons avontuur tot nu toe in Hongarije. Negen maanden van leuke en vaak onverwachte ontmoetingen met Hongaren, Nederlanders en een Zwitsers stel in de buurt. Het fijne dorp Lengyel met haar hartelijke bewoners, de heuvelachtige mooie natuur. We voelen ons heel rijk met alles om ons heen.

Ook de goede verhuur van zowel de Vlinder- als Klompenboerderij, toffe gasten, geïnteresseerde berichtjes en bovenal de drie onverwachtse bezoekjes waar mensen de tijd nemen om je op te zoeken en live te ontmoeten in ons Magyarenland, doet ons goed. We hebben al zin in de komende feestdagen hier. Lekkere gerechten maken in en op het houtfornuis!

4 opmerkingen:

 1. Hallo, wij zijn Ben en Marjoke en wonen een deel van het jaar in Nagyvejke, vlakbij Lengyel. Graag zouden we in contact met jullie komen omdat we er ook aan denken ons permanent in Hongarije te vestigen.
  Jullie ervaring hiermee is wellicht heel nuttig voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Marjoke en Ben. Wat leuk, kindred spirits! We willen natuurlijk graag met jullie praten. Hebben jullie een FB account, of op een andere manier contact?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen last van wild wat over het hek heen komt? Wijj hebben een hek van 2 mtr. hoog moeten zetten voor de herten. Elk voorjaar was alles tot op de stam kaalgevreten, alle uren hadden sleutels voor als er een hert in het zwembad terecht zou komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, dat klinkt niet leuk van die herten! We hebben daar gelukkig geen ervaring mee. We zien wel regelmatig sporen van een vos en marter. Als volgend jaar de kippetjes komen moeten we die daarom maar goed ophokken 's nachts.

  BeantwoordenVerwijderen