donderdag 10 oktober 2019

Vaste lasten Hongarije versus Nederland


Nu we ruim een half jaar in Hongarije wonen en ter aanvulling op deze blogpost, dacht ik dat dit een goed moment is om vaste lasten tussen Nederland en Hongarije eens naast elkaar te leggen. Altijd een interessant topic voor Nederlanders (en Belgen) toch? Hoe voordelig is het leven in Hongarije nu echt. De verschillen zijn in zeven rubrieken op een rij gezet. Zoek de zeven verschillen dus. Om een goede vergelijking te krijgen heb ik rekening gehouden met de vaste lasten van de woonboerderij in Hongarije. Dus zonder de vaste kosten van de vakantiehuizen. Deze worden betaald uit de verhuur.


Huis


Veranda boerderij
In Nederland (dorp in Midden Limburg)  hadden we een aflossingsvrije hypotheek op onze 'door garage geschakelde hoekwoning' met energielabel A uit 2005. Deze hypotheek hadden we in de jaren voor ons vertrek naar Hongarije voor een groot deel afgelost waardoor de lasten op het laatst erg meevielen. Maar het maakt wel meteen een verschil, omdat we in Hongarije hypotheekvrij en aflossingsblij (...) zijn. 

De opbrengst van onze Nederlandse woning gebruiken we nu als startkapitaal voor ons Hongarije avontuur. De authentieke Hongaarse woonboerderij uit 1904 in een klein dorp in de provincie Tolna (met energielabel E) waar we nu wonen zou in Nederland voor ons financieel trouwens onbereikbaar zijn geweest, met zijn ruim honderdvijftig vierkante meter woonruimte, tweehonderd vierkante meter stallen en bijgebouwen en een grondstuk van 6000 vierkante meter. 

Huizen op het platteland zijn in Hongarije een stuk goedkoper dan in Nederland (denk aan een factor 9 of 10), maar ze zijn vaak ook met achterstallig onderhoud en een gedateerde inrichting. Bijna altijd zijn verbouwingswerkzaamheden nodig. Dat betekent in praktijk dat je de aankoopprijs moet verdubbelen. Het voordeel daarvan is dat je het geheel dan naar eigen smaak kunt inrichten.

Ook het voorzieningenniveau is minder dan in Nederland. In Limburg liepen we in vijf minuutjes naar de Albert Heijn, PLUS of LIDL. Nu rijden we een half uur (over een prachtige route, dat wel) om bij de TESCO, LIDL, Penny of ALDI te komen. In praktijk is dat geen probleem omdat we in één keer boodschappen doen voor de hele week. In Nederland gingen we elke dag met alle impulsaankopen die daar bij horen...

Score: Nederland €148 per maand, Hongarije €0,- per maand (exclusief reservering onderhoud huis)


Energie 


In Limburg hadden we een goed geïsoleerde, energiezuinige label A woning van 95 m2 met vloerverwarming aangesloten op een HR gasketel en zes zonnepanelen (1500 Wattpiek). De rekening bedroeg €93 voorschot per maand aan gas en elektra. Dat voorschot kwam altijd in de buurt van de echte verbruikskosten. We hoefden in ieder geval nooit bij te betalen. In Hongarije werken ze niet met voorschotten, maar wordt per kwartaal afgerekend op basis van werkelijk verbruik.

Omdat we pas sinds eind maart (2019) hier zijn komen wonen zijn de €42 aan elektra die we per kwartaal (!) betaalden voor de zomerse maanden waarschijnlijk niet representatief. Maar met een kilowattuur prijs van €0,14 is de verwachting dat ook deze vaste lasten een stuk lager zullen zijn dan in Nederland (€0,21 per kilowattuur). De vijftien zonnepanelen met een opbrengst van 4500 Wattpiek die we in juli lieten installeren zullen daar zeker aan bijdragen. 

We hopen daarom quitte te spelen op elektra. Er zijn echter een paar grootverbruikers in huis zoals de inductiekookplaat (maximaal 3500 Watt), elektrische vloerverwarming als bijverwarming in woon- en badkamer (héérlijk, maar samen goed voor maximaal 2500 Watt), de elektrische boilerspiraal (3000 Watt, op goedkoper nachtstroom tarief van €0,10). En dan is daar nog de stekkerhybride auto. Of dat quitte spelen lukt weten we aan het eind van het jaar want dan krijgen we de gespecificeerde eindafrekening van energiebedrijf Eon. In dit overzicht reken ik met een geringe bijbetaling van, zeg: €100,- per jaar voor elektra.

Knus kookfornuis

De gasaansluiting die in het (Hongaarse) huis zat hebben we laten afsluiten omdat we van zo min mogelijk nutsbedrijven afhankelijk willen zijn. We zijn daarnaast ook niet dol op een fossiele brandstof die bovendien afkomstig is van een dubieuze monopolist uit Rusland die naar believen prijswijzigingen door kan voeren. Al dan niet ingegeven door geopolitieke spelletjes

In plaats daarvan wordt het huis verwarmd met een hout gestookte centrale verwarming ketel (Kazán). Eind deze maand wordt daar een buffervat naast geïnstalleerd die het opgewarmde water opslaat zodat de radiatoren ook nog warm blijven wanneer de kachel al uit is. Zo besparen we op stookhout

Daarnaast is er een kookfornuis op hout in de woonkamer voor het overgangsseizoen waar we vaak ook op koken. Hout kost in Hongarije rond de €60 per kuub (gezaagd en gekloofd). We verwachten tijdens het stookseizoen (in Hongarije van half oktober tot medio april) zo'n tien kuub nodig te hebben. Dat is €600 per jaar.

Score: Nederland €93 per maand (gas en elektra), Hongarije €58,35 per maand (hout en elektra)


Water


De waterrekening in Limburg bedroeg precies €17,10 per maand als voorschot. In praktijk dekte dit voorschot vrijwel altijd de kosten. Ook deze vaste lasten worden in Hongarije op basis van werkelijk verbruik afgerekend per kwartaal. Gemiddeld betaalden we in de 2 kwartalen die we hier wonen €20,00 per kwartaal of €6,67 per maand. In dit bedrag zijn de rioleringslasten ook opgenomen.

Score: Nederland €17,10 per maand, Hongarije €6,67 per maand (inclusief rioleringslasten)


Belastingen


Afbeeldingsresultaat voor belastingdruk
Weinig blauwe brieven
De grootste winstpakker voor Hongarije op vaste lasten betreft op zeker de geringe belastingdruk in vergelijk met Nederland (en België). In Nederland betaalden we aan gemeentelijke lasten (OZB, waterschapslasten en rioleringslasten, afvalstoffenheffing) in totaal €87 per maand. Daarnaast €39 per maand aan wegenbelasting voor een stekkerhybride (Opel Ampera) waarmee we 90% van alle kilometers elektrisch rijden.

Alweer een vrolijke paragraaf dus want Hongaren kennen geen onroerende zaakbelasting én geen waterschapsbelasting. De rioleringslasten zijn inbegrepen in de waterkosten. Omdat de Opel Ampera een stekkerhybride is die volledig elektrisch kan rijden hebben we hier een groen in plaats van een wit kenteken gekregen (na twee maanden van bureaucratisch gedoe, dat wel)

Dat betekent dat we geen wegenbelasting verschuldigd zijn en bovendien overal gratis mogen parkeren. Ook kunnen we (nog) gratis gebruik maken van de spaarzaam aanwezige openbare laadpalen die er zijn. Dat laatste zal ongetwijfeld veranderen wanneer elektrische auto's meer algemeen worden in Hongarije. Maar toch; Hongarije heeft wel degelijk een veel milieuvriendelijker mobiel beleid dan Nederland op dit moment!

Betalen we dan helemaal géén belasting? Nee, dat zou té mooi zijn. We betalen aan de gemeente jaarlijks een bedrag van - schrik niet -  €18.... Daarnaast nog ongeveer €8,- per maand voor het ophalen van de vuilnis. That's it, really...

Score: Nederland €126 per maand, Hongarije €9,50 per maand


Zorgverzekering


Een andere vaste lasten post die Hongarije glansrijk wint. In Limburg maakten we maandelijks een bedrag van €174 over naar de zorgverzekeraar voor een 'basic' zorgverzekering voor ons beiden. Deze 'gunstige' premie was enkel mogelijk met een maximaal eigen risico van €850 en zonder tandzorg (want we gingen toch al naar onze Hongaarse tandarts tijdens vakantie). 

Na twee maanden (en alweer met de nodige bureaucratie) is het ons gelukt om aan te sluiten bij het Hongaarse zorgsysteem. Kosten: twee maal €23 per maand. Wel wordt een eigen bijdrage gerekend bij medicijngebruik. Omdat de prijs van medicijnen echter (veel) lager is dan in Nederland en altijd 75% wordt vergoed door de verzekering vallen deze extra kosten reuze mee. En het begrip 'eigen risico' kennen ze niet in Magyarenland. Jippie.

Over de kwaliteit van zorg in Hongarije gaan op sociale media diverse verhalen rond die elkaar vaak tegenspreken. Over het algemeen zijn de ziekenhuizen verouderd, maar wordt er gewerkt met moderne apparatuur en zijn de artsen goed opgeleid en kundig. We hebben zelf (gelukkig) nog geen gebruik hoeven te maken van de gezondheidszorg hier. Mensen die wij kennen en die in het ziekenhuis hebben gelegen zijn echter goed te spreken over de kwaliteit van de verleende zorg.

Score: Nederland €174 per maand, Hongarije €46 per maand.


Overige Verzekeringen


Zowel in Nederland als ook nu in Hongarije zijn we terughoudend met het afsluiten van verzekeringen. We zijn ons zeer bewust van het feit dat wij zelf het verdienmodel zijn van de dames en heren verzekeraars, in hun mooie kantoren en dito leaseauto's. Het motto; we verzekeren alleen wat we zelf niet kunnen betalen, mocht het misgaan. Naast de wettelijk verplichte verzekeringen natuurlijk.

In Nederland betaalden we voor twee auto's €28,50 aan verplichte WA premie (maximale Bonus Malus korting). Daarnaast een bedrag van €11 woonhuis en glasverzekering. En natuurlijk de verguisde, verplicht aan de hypotheek gekoppelde, levensverzekering met een niet malse premie van €115 per maand.

In Hongarije rijden we nog één auto waarvoor we een jaarpremie betalen van €58. Daarnaast een woonhuisverzekering met een premie van €72 per jaar (inclusief glas en brand dekking).

Score: Nederland €154,50 per maand, Hongarije €10,83 per maand


Telefoon en internet


Ons Nederlandse combi abonnement van TV, internet en (vaste) telefoon kostte €40 per maand. Daarnaast een basic mobiel abonnement van een prijsvechter voor €8 per maand. 

In Hongarije betalen we voor eenzelfde combi abonnement maandelijks €17,30. Het mobiele abonnement laten we hier doorlopen. Met de gelijke tarieven voor roamingkosten in Europa (dank Neelie Kroes!) en verwaarloosbaar afwijkende mobiele tarieven in Hongarije is dat een prima optie. 

Score: Nederland €48 per maand, Hongarije €25,30


Eindscore


Het is duidelijk. In Hongarije ben je qua vaste lasten op alle fronten beter af vergeleken met Nederland en België. Vooropgesteld, het is natuurlijk wel een specifiek op ons toegesneden situatie. Frappant blijft het grote verschil echter wel tussen beide EU landen; in Nederland betaal je alleen aan zorgpremie (voor twee personen) per maand al méér dan alle vaste lasten in Hongarije bij elkaar geteld! Wanneer je de vaak torenhoge maandelijkse hypotheeklasten van veel Nederlanders en Belgen er nog bij telt wordt het verschil pas écht enorm. 

Totaal generaal het verschil in cijfers:

Nederland € 606,10 per maand of €7273,20 per jaar.
Hongarije €160,80 per maand of €1929,60 per jaar. 
 

Het verschil in vaste lasten tussen Nederland en Hongarije is maar liefst €5343,60 per jaar. 
 
Elk jaar. Voor een ZZP'er die een gemiddeld tarief rekent van €52,50 betekent dat 102 declarabele uren (extra) werken. Dat zijn dus ruim 2,5 week extra vakantie voor een digital nomad in Hongarije !

 
De eindconclusie is dat Hongarije voor Nederlanders en Belgen ook in financiële zin een aantrekkelijk woonland is. 

Ben jij ook geëmigreerd? Of plannen voor emigratie? Weet je al wat dat dan in financiële zin gaat betekenen? Of laat je het op je afkomen?
® Het Zoete Hongaarse Leven

4 opmerkingen:

  1. Leuk om als oud-collega van Rob opeens op deze blog te stuiten! Jullie hebben het goed voor elkaar daar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, wat leuk dat jullie ook zo'n vergelijking hebben gemaakt! Hongarije komt wel heel wat voordeliger uit de bus dan Spanje, terwijl ik ook niet klaag hier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dank voor de oinspiratie! Hongarije is een goede digital nomad bestemming :-)

    BeantwoordenVerwijderen