maandag 9 september 2019

Geo arbitrage ~ (financiële) vrijheid door te wisselen van woonstekAfbeeldingsresultaat voor digital nomads
Soms gebeuren er van die dingen in je leven die je achteraf eigenlijk pas goed kunt duiden. 

Zo liepen wij al jaren rond met het vage idee (vonden we) om het, als stressvol ervaren leventje in Nederland te verruilen voor een meer relaxed leven in een idyllisch Hongaars plattelandsdorpje. In een mooie authentieke streek van het land waar we al zoveel jaren heerlijke vakanties doorbrengen in ons vakantiehuis. En als werkplek dan een plekje onder de schaduw van een boom in de tuin met de laptop op schoot en fluitende vogeltjes om je heen in plaats van een kantoortuin met druk door elkaar babbelende en bellende collega's. Dat idee dus.Maar ja... Hoe pak je zoiets aan? We realiseerden ons dat een flinke financiële buffer een must is voordat je maar kunt denken aan zo'n ingrijpende stap. We zijn daarom rond 2012 als heel gemotiveerde hypotheekaflossers begonnen aan een, vooral in het begin, ogenschijnlijk onmogelijke opdracht. Aflossen vergt een ijzeren discipline en lange termijn mindset, maar we brachten het er heel aardig vanaf. 

Waarbij we elkaar bij tijd en wijle natuurlijk scherp moesten houden (Als je die auto/ schoenen / vakantie / [vul hier je guilty pleasure in...] koopt, duurt het wél zoveel maanden/ jaren langer voordat we kunnen gaan...).

Don't call it a dream, call it a plan!

Die motivatie had zeker ook te maken met ons droomscenario, om ver voor onze pensioengerechtigde leeftijd (wat een raar woord) al het leven te leiden waar we zo naar verlangen. Niet meer elke morgen als al dan niet willige loonslaaf naar kantoor, maar je eigen tijd indelen en tijd vrijmaken om nieuwe dingen te leren en grenzen te verleggen. 

Mede door diverse gebeurtenissen in familie en vriendenkring wisten wij al dat tijd veel waardevoller is dan geld. En ook dat we graag bereid zijn om voor die vrijere levensstijl financiële offers te brengen. 

In Nederland is een dergelijk plan een nagenoeg onbereikbare droom voor modaal verdieners, omdat hoge maandelijkse vaste lasten zo'n FIRE scenario (Financial Independence, Retire Early) en Downshifting vrijwel onmogelijk maken. Denk aan de forse verzekeringspremies en belastingen van ziektekosten, huis, auto, gemeente en energiekosten. Nog los van de vaak torenhoge hypotheeklasten als gevolg van prijsexplosies door de zoveelste huizenbubbel. 

 En natuurlijk de constante verleidingspogingen van 'Persoonlijke Lening' aanbieders on- én offline zodat je tóch dat nieuwste model veegtegel (smartphone) aan kunt schaffen... En, oh ja; geld lenen kost geld.


Tijd is veel waardevoller dan geld
Afbeeldingsresultaat voor persoonlijke lening


Hoe anders de situatie wanneer je het land van kaas, files en windmolens, waaronder vele échte uit de zeventiende eeuw (toen liepen we nog voorop) achter je laat, je huis voor een goede prijs verkoopt en op zoek gaat naar nieuwe horizonten. 

Veel voormalig landgenoten zijn zo als digital nomad (iemand die niet afhankelijk is van een fysieke werklocatie, maar online geld verdiend) terecht gekomen in tropische oorden als Thailand of ergens anders waar de zon vaak schijnt en waar de kosten voor levensonderhoud een fractie is van wat we in Nederland gewoon zijn. En je dus ook minder geld nodig hebt om goed van te leven

Op die manier lever je minder van je tijd in om genoeg geld te verdienen. Dat is het HOT scenario (Happy, Opportunity-rich, Time-rich). En levenstijd in eigen regie vinden wij veel waardevoller dan geld, dus dat is een uitstekende ruil. Let op! Geld lenen kost je je leven zou eigenlijk een veel passender leus zijn!

Veel digitale nomaden verkassen regelmatig ook naar weer andere lage lonen landen, vandaar de nomade in de naam. Pas later begrepen we dat deze levensstijl in Angelsaksische landen Geo Arbitrage wordt genoemd. Een term die zich niet één op één laat vertalen naar Nederlands, maar precies datgene inhoud als beschreven en wat dus eigenlijk ook onze exit strategie was toen we in maart 2019 een doorstart maakten in een betaalbare 115 jaar oude boerenhoeve in het mooie zuidwesten van Hongarije! 

Alleen wisten we dat toen nog niet. We willen hier niet meer weg en daarmee zijn we nu dus stationaire Geo arbitragers. Dat klinkt eigenlijk best stoer, zij het ook een tikkeltje vaag. Hoe dan ook, wij voelen ons er heel senang bij en dat is het belangrijkste.

Deze post bevat een affiliate-link. Gebruik je deze link voor een overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt ons dan aan een beetje passief inkomen om onze Hongaarse droom verder te kunnen leven!

 ® Het Zoete Hongaarse Leven


2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen hoe jullie avontuur is gelopen. Ik ben zelf meer van het HOT-principe omdat ik niet zo lang stil kan zitten. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag misschien wel, maar het lijkt mij wel wat om parttime te werken. Maar dan meer omdat je het leuk vind en niet omdat het moet. Ik ben in 2018 weer gaan studeren en zie mij met een ander beroep fit oud worden. De keuze die je jezelf geeft door minder vaste lasten vind ik heerlijk. De hypotheek is over 5,5 jr afgelost wat ik wel lekker vind op mijn 34e. En dat met flexbanen :) Dan heb ik hem in ongeveer 11 jr afbetaald en krijg ik al meer vrijheid. Groeten L

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je het leuk vind om te lezen over onze ervaringen! Ja, HOT en Geo arbitrage kunnen heel goed samen gaan. Dat ervaren we nu aan den lijve. Wauw, je bent écht goed bezig. Met 34 jaar al Aflossingsblij! Dat doen niet velen je na in NL en B. Heb je al plannen wat je met die financiële vrijheid gaat doen?

    BeantwoordenVerwijderen