woensdag 28 december 2022

Abraham is jarig!

 [December 2022]

Een nieuwe hoed voor een oude dame

De telefoon gaat en we spreken Mária. Ze geeft door dat de dakwerkzaamheden de week na Pinksteren gaat starten. Het is nu definitief; onze oude Hongaarse hoeve krijgt een nieuwe hoed! Het materiaal is al een tijdje hier. Op advies van dakdekkersbedrijf Kovács tető betalen we meteen de materialen en de dakpannen want alles wordt met de dag duurder vanwege de oorlog in Oekraïne. Het meeste hout in de hongaarse bouwmarkten komt namelijk uit Oekraïne. 

Het team werkt goed georganiseerd. maar dan blijkt dat er een reeks dakpannen stuk zijn gegaan bij transport. Daardoor komen we best veel pannen te kort en zitten we even met onze handen in het haar. Het bedrijf in het noorden van Hongarije kan ze namelijk pas over anderhalve maand leveren. Dat zou betekenen dat we al die tijd met een gat in het dak zitten! 

Dan bedenk ik mij dat onze buren verderop dezelfde dakpannen hebben als ons. We sturen een berichtje naar Viktória, maar er volgt geen reactie. De volgende ochtend stopt haar man László met zijn auto bij ons huis. Hij vraagt aan Rob en de werkers hoeveel we tekort komen. Nou, best een stapel! László blijkt maar liefst 300 pannen in reserve te hebben, dus kom maar halen. Wat een attente burenhulp zeg! We spreken af dat we de pannen over twee maanden weer teruggeven als de fabriek de nieuwe heeft afgeleverd. De werkers zijn ook zichtbaar opgelucht dat ze het dak nu dicht kunnen maken. We zijn tevreden met het resultaat en de keuze van de dakpannen! 


Nu het dak klaar is mogen de zonnepanelen en het warmwater solar systeem weer terug geplaatst worden. Als de zonnepanelen specialist een idioot hoge prijs vraagt om ze weer op het dak te monteren zakt de moed ons wederom in de schoenen. 

We gaan op zoek naar een alternatief. Vrienden tippen ons dat een in Hongarije woonachtige Nederlandse elektricien nog wel tijd heeft voor deze klus. Al na een paar dagen komt hij de situatie ter plekke bekijken. Morgen zal hij samen met ons de panelen weer op het dak leggen en aansluiten. Een klus van twee dagen zo blijkt.

Als we er zo op terugkijken is het best een gewaagde klus geweest. Hilda stond onder aan de ladder en gaf de panelen door aan Rob, die ze over zijn rug naar Paul op het dak tilde waar hij ze vastmaakt aan de bevestigingsrail en de elektrakabels tussen de panelen doorschakelt. Als de vijftien zonnepanelen op het dak liggen sluit Paul ze op de omvormer aan en met een 'klik' wekken ze weer als vanouds groene stroom op in de zomerzon. 

Het schilderwerk is nu aan de beurt. Een leuke houten sierlijst aan de voorzijde van het huis en lambrisering langs het huis maakt het plaatje af maar moet nog donkerbruin geschilderd. 

Een halve eeuw(es)

Het is feest want Rob wordt Abraham! Vijftig lentes jong. Hoe kan ik hem verrassen als we een gezamenlijke rekening hebben, facebook en telefoon? Het lijkt onmogelijk, Toch lukt het! Druk aan het mailen en ik word blij van de leuke reacties. Cisca wil wel een wijnproeverijtje organiseren, Hans en Marcus gaan repeteren voor live muziek, en een haarknip bon van Joyce. 

Het wordt een perfect feestje. Maar dan, oh spoiler. Het wordt maar liefst 45 graden precies op Rob's verjaardag! De heetste dag ooit in Hongarije gemeten zo blijkt later. Alles valt in duigen want het is buiten niet uit te houden. We staken het feest noodgedwongen en moeten de genodigden afzeggen. 

Heel jammer maar hier is gewoon niks aan te doen. Om deze mijlpaal niet helemaal voorbij te laten gaan spreken we af om eind september een reis te maken naar een oude liefde van ons. Griekenland! We plannen een mooie route met de auto eind september. Een reis van ongeveer duizend kilometer via Servië en Noord Macedonië naar het Griekse schiereiland Halkidiki.


Griekse Indian Summer

De wandelvakantie blijkt een strandvakantie. We rijden het schiereiland Kassandra op bij 32 graden en beleven twee weken heerlijk strandweer in oktober. Een echte Indian Summer.

We bezoeken pittoreske berg dorpjes, prachtige stranden en weekmarkten vol met lokale producten. 

Als we weer thuis komen voelt het ook als vakantie. Het is ook in Hongarije prachtig weer. We genieten van de vrije levensstijl waar we voor gekozen hebben. Uitgaande van de 'economie van genoeg' kiezen we er voor om zo min mogelijk te consumeren. Dat is soms best een uitdaging. Een antieke boerderij vergt bijvoorbeeld constant onderhoud en goede werklui zijn schaars omdat deze vaak in Duitsland of Oostenrijk werken. Omdat ze daar nou nu eenmaal meer verdienen. 

Onverwachte crisis zoals corona en de ongekend hoge inflatie waar we nu mee te maken hebben helpen dan niet. We hebben hier geen looninkomsten, dus ook geen loonsverhoging om de stijgende kosten mee te compenseren. 


It's the Economy, Stupid!

Maar gelukkig hebben we wel goede investeringen gedaan met zonnepanelen, een stekkerhybride auto, en een oerknus houtfornuis waar we niet alleen de woonkamer mee verwarmen maar in de winter ook op koken. De boodschappen zijn bijna twee keer duurder geworden in een jaar tijd. We gaan dan ook nog bewuster om met elektra- en waterverbruik en boodschappen. Extra blij zijn we nu ook met onze moestuin en de ervaring die we hier de laatste jaren hebben opgedaan. In het voorjaar gaan we de moestuin uitbreiden met een aardappelveld.

Verder ruilen we vaker Nederlandse boeken en tijdschriften met ander NederBelgen die hier wonen en maken we tussendoor ook uitstapjes met door de zon opgewekte elektrische autokilometers. We beseffen dat deze levensstijl niet iedereen aanspreekt. Je moet een beetje introvert zijn om dit leventje te kunnen leiden denk ik. Daarbij ook je weg zien te vinden in een totaal ander land waar een onmogelijke taal wordt gesproken. Een ander levensritme ook. Je eigen structuur bouwen en volgen in plaats van een extern opgelegde structuur. 

Er wonen hier ook Nederlanders, Belgen en Duitsers waar we regelmatig een kopje koffie mee drinken 
 en om bij te kletsen. Maar ook met Hongaren tussen de Hongaren zijn. We merken dat dit alles bij elkaar ons leven verrijkt en we voelen ons dan ook zeker op onze plek hier tussen de vriendelijke, vaak behulpzame Hongaren. 

2023 een nieuw jaar. Zal de oorlog in Oekraïne stoppen? Is virus corona ten einde? We hopen het vurig. We kijken uit naar een vredig en mooi nieuw jaar. Waar we ook weer nieuwe vrienden verwelkomen begin van het jaar hier in Hongarije. Familie op bezoek komt en goede vrienden blijven we ontmoeten. Een zoet Hongaars leventje. Met Nederlands tintje. We blijven op ontdekking!

2 opmerkingen:

  1. Wat mooi geschreven!
    Blijft een bijzondere stap die jullie gemaakt hebben maar voor jullie echt de goede
    Een mooi 2023 ook voor jullie

    BeantwoordenVerwijderen