dinsdag 27 augustus 2019

Het leven is te kort om op kantoor te zitten...

Deze prikkelende titel is niet van mij maar de titel van een nieuw boek van Lonneke Lodder, wiens leuke BLOG we onlangs ontdekten. Maar de titel is ook goed van toepassing op ons. Ze is een soortgelijk avontuur aangegaan als wij; mooie kantoorbaan met dito salaris opgezegd, huis verkocht in Nederland en vertrokken naar een mooie gele Finca in Asturië, Spanje. Ongeveer een jaar voordat wij de grote stap naar Zuid Transdanubië maakten. Een mooie synchroniciteit.

Afbeeldingsresultaat voor leven te kort om op kantoor te zitten
pakkende titel van Lonneke
Dat boek gaan we dus zeker lezen, het beschrijft niet alleen háár zoektocht naar een nieuw leven in het buitenland, maar ook dat van enkele andere Nederlandse gelijkgestemden, of lotgenoten zo je wilt. Nee, wij werden helaas niet geïnterviewd ;-). Ze heeft bovendien een erg leuke pen, makkelijk te verteren dus. Haar BLOG doorlezen is voor ons een feest van herkenning, met veel plezier verslinden we de ene post na de andere.

Die ene brandende vraag... 


Zo ook haar post over inkomsten en uitgaven. Veel mensen die onze stap naar Hongarije volgen zullen zich ook vast afvragen waar we dat allemaal van doen. Een enkeling durft er gericht naar te vragen, maar de meesten moeten denken dat we de lotto hebben gewonnen of een mooie erfenis of zo, getuige de vaak wat glazige blikken.

Dat is (helaas) niet zo.

Hoe zit dat dan? Eigenlijk is het heel simpel. Stelregel is: alles wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. Is het echt zo simpel? Euh, ja eigenlijk wel... Zo schrijft Lonneke dat zij in Spanje uit komt met iets minder dan €800,- per maand. Dat lijkt heel weinig, vooral voor diegenen in Nederland die dit al kwijt zijn aan (zorg)verzekeringspremies alleen.

Toch hebben wij (met zijn tweeën!) ongeveer dezelfde maandlasten als Lonneke, zelfs nog wat minder. Zo is de auto belasting en verzekering in Hongarije een stuk voordeliger, datzelfde geldt voor woningen (op het platteland, niet in Boedapest). Daardoor hebben we geen hypotheek. Tel daar een zeer bescheiden bijdrage aan zorgverzekering en internet/ kabel tv bij op en je hebt zo een paar duizend(!) euro per maand bespaard 'enkel' door te switchen van domicilie. Netto. Elke maand. Dan blijkt dat je plots erg weinig nodig hebt om van 'te leven'.Simplify, Simplify...Afbeeldingsresultaat voor simplify, simplify


Natuurlijk hoort bij een dergelijke levenswijze een bepaald uitgavenpatroon. Consuminderen heet dat en dat is tegenwoordig, in tegenstelling tot nog maar een paar jaar geleden, erg hip. Eigenlijk deden we dat al jaren in Nederland, waar we zo veel mogelijk per maand opzij zetten voor aflossing van de hypotheek. Aangemoedigd overigens door de boeken van Gerhard Horrmann (waaronder Hypotheekvrij!). Om zo een mooi start kapitaal te hebben voor ons Hongarije avontuur.

Daarvan hebben we uiteindelijk onze mooie Hongaarse "opknapper" carré boerderij met maar liefst 6000 vierkante meter grond gekocht voor een prijs waarvoor je in Eindhoven nog geen kale garagebox koopt. En doen we investeringen die onze maandelijkse lasten verder doen dalen zoals zonnepanelen, zonneboiler en een auto die deels op elektriciteit rijdt waardoor we 95% van de kilometers op (zelf opgewekte) elektriciteit rijden en nog maar drie tot vier keer (per jaar!) benzine tanken.

De achtertuin
Wat we daar voor laten? We hebben geen netflix. Dat hadden we in Nederland trouwens ook niet. Geen Nederlandse tv zenders abbo (want er is uitzending gemist en we willen Hongaars horen) en geen  verwarming op gas maar een hout cv systeem in combinatie met elektrische vloerverwarming. We kopen maar af en toe nieuwe kleren omdat we bijna elke dag een werkkloffie aan hebben nu we niet meer naar kantoor hoeven.

Dat zijn voor ons helemaal geen grote offers voor een leven waar we allebei van droomden. Om de andere week gaan we op werkvakantie (okay, naar ons eigen Hongaars vakantiehuis zeventig kilometer verderop, natuurlijk ook om het klaar te maken voor nieuwe gasten...) en trakteren we onszelf elke week op een etentje buiten de deur (dat hier heel betaalbaar is). In dat opzicht zijn we 'rijker' af dan in Nederland met ons anderhalf modaal inkomen.

Vegyeskért ~ moestuin

Een ander doel is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden qua voeding. Dit jaar is de tuin één grote bouwput waar een gemiddelde tuinboon bij het zien ervan huilend wegkwijnt. Maar volgend jaar start een nieuw project. Een oogst producerende moestuin! En kippetjes natuurlijk, want die horen bij een boerderij en we houden enorm van verse eieren bij het ontbijt.

Met de inkomsten uit vakantiewoning verhuur (waar we overigens de afgelopen jaren zelf ook op vakantie gingen) kunnen we zo in de zomermaanden de beperkte overblijvende maandelijkse kosten betalen. Over hoe we de rekeningen in de wintermaanden gaan betalen hebben we al ideeën. Maar daarover later meer.

Wil jij ook de mooie omgeving, verborgen geheimen en culinaire verrassingen ontdekken van zuid Hongarije ? Kom dan naar De Vlinder- of de Klompenboerderij

® Het Zoete Hongaarse Leven


3 opmerkingen:

  1. Ha, wat leuk om te lezen! Klinkt als een heel vergelijkbaar verhaal inderdaad. Alleen is het leven in Hongarije blijkbaar nóg goedkoper!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf een kantoorbaan gehad en hier mee gestopt. Lekker buiten aan het werk.

    BeantwoordenVerwijderen