woensdag 29 april 2020

Kippen!

We zeiden het in deze post al eerder; een boerderij zonder kippen ís geen boerderij. Vanaf deze week scharrelen er drie Wyandotte krielen op ons erf. Twee dames en een heer. Mag ik even voorstellen; ze luisteren (niet) naar de namen Barbi, Szidónia en Mika. Na de moestuin stonden een paar kippen hoog op de verlanglijst. We zijn erg blij met deze schatten!

Wyandotte(kes)

Belgische Wyandottes

In Corona tijd is het ook in Hongarije best lastig om aan kippen te komen, dus plaatsten we een oproep op een Facebook groepje van mede Nederlanders en Belgen woonachtig in Hongarije. Dat leverde al snel een reactie op van een Belgisch stel dat niet zo ver van ons woont. Ze gaven aan twee hennen en een haan te willen verkopen omdat er nu een beetje veel kippen op hun erf rondliepen.

Kippen Noobs

Omdat we beginnende kippenhouders zijn (zeg maar gerust Noobs) sprak ons het kippenras Wyandotte erg aan. Ze zijn heel handelbaar, sociaal en ideale erf scharrelkippen. En het zijn ook nog eens knappe kippen. Omdat ze al een jaar oud zijn bovendien handtam. Dat helpt wanneer je ze het nachthok in wilt krijgen. Want hoewel dat de meest veilige overnachtingsplek is (geen roofdier komt daar in) vinden onze kippen het blijkbaar geen aantrekkelijk idee om bij mekaar op stok te moeten op een vierkante meter als de hele tuin ter beschikking staat... Na een paar dagen schijnen ze daar echter aan gewend te zijn. We zullen zien. Tot die tijd zetten we ze maar 'handmatig' op stok. Want we willen niet op ons geweten hebben dat we op een slechte ochtend ontdekken dat de vos / marter / bunzing heeft toegeslagen.

Mika de Haan

Graag geziene gasten

De drie passen zich erg snel aan in hun nieuwe omgeving. De eerste dag volgt er een uitgebreide 'inspectieronde' van het erf waarbij werkelijk geen vierkante meter wordt overgeslagen. Er wordt zelfs een blik in de keuken gewaagd, maar dat gaat ons toch wat te ver. Hup, hup naar buiten met jullie! Met Haan Mika voorop en de dames (meestal) gedwee in zijn kielzog scharrelen ze het erf op en neer. Ondertussen van alles van de grond pikkend. Al dan niet met wat gegraaf van de poten. En ze blijken vooral van dingen te houden die wij graag kwijt zijn. Muur, paardebloemen, grashalmen, mieren, torren en wormen worden zonder pardon en met smaak verorberd. Had ik al gezegd dat we heel blij waren met ze?

Voorlopig blijven ze ook nog uit onze (omheinde) moestuin, dus dat is ook meegenomen. Verder komen ze altijd gezellig rond ons heen scharrelen wanneer we in de tuin zitten.

Verse eitjes altijd in de bonus!

We zijn stiekem al helemaal weg van onze nieuwe huisdieren. Maar dat zeggen we tegen niemand. Want dat is een beetje raar, toch? Nou dan zijn we maar raar. Iedereen mag het weten! En oh ja, we krijgen elke dag twee puntgave eitjes van ze. Als dank voor onze Tender, Love and Care! Had ik al gezegd...? Ja hè!

"It takes a tough man to make a tender chicken" {Frank Perdue}

4 opmerkingen:

 1. Leuke kippen, ik kén ze. Bij mijn vorige huis hadden we ze ook en het grappige is dat ze je al heel snel kennen. Toen ik mijn oude buurvrouw tegen de kippen hoorde praten als ze die voerde, dacht ik 'nou ja zeg, die is gek'. Tegen een hond of paard praten vond ik normaal maar tegen een kíp?? Nog geen week later deed ik het zelf ook en het lijkt zelfs dat ze je begrijpen als ze je met het koppie schuin met één oog aankijken. Grappig hè? Zo snel kun je dus van mening veranderen. Veel plezier ermee! Het zijn inderdaad fijn tamme kippen die erg snel gewend zijn. Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk Gerda. Jij ook al een beetje gek? ;-) Het zijn echte dottekes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ze ook gehad. Ze zijn super lief. Helaas opgegeten door de rovers in de buurt. Evengoed krijgen we binnenkort nieuwe chickies, zoals je zegt zonder kippen geen boerderij of in ons geval farmhuus :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach,wat sneu... Was het een vos of marter?
   Leuk nieuwe kipjes! Wat gaat het worden?

   Verwijderen