vrijdag 19 maart 2021

Eigen bos is hout waard

Deze maand is het zo ver. We planten ons eigen bos(je) als houtplantage! Zoals we hier al beschreven, verwarmen we onze oude boerenhoeve met houtkachels in plaats van gas. En die verbruiken een behoorlijke hoeveelheid stookhout. En omdat de boerderij van bijna 120 jaar oud niet optimaal (na)geïsoleerd kan worden omdat het lemen muren heeft, blijft dat ook zo. 

 

Het Luzerneveld krijgt een andere bestemming

Achtertuin slim benutten

Achter de boerderij ligt een 'achtertuin' van ongeveer vijfduizend vierkante meter. Nu wordt die door een plaatselijke hobbyboer bijgehouden die er elk jaar een paar sneden Luzerne van oogst voor zijn paarden. Leuk voor hem natuurlijk, maar wij schieten daar niet zo heel veel mee op. Behalve dan dat we dit perceel niet zelf hoeven te maaien. Want dat is een hele klus met een bosmaaier... 

De CO2 kringloop van hout

We dachten er daarom al een tijdje over na om hier een houtplantage van te maken. Een goed plan vinden we. Zo besparen we op termijn veel geld op stookhout. 

Het maakt ons bovendien meer zelfvoorzienend

De brandstof voor verwarming groeit letterlijk in je eigen achtertuin. Het is ook duurzaam want er komt verder geen transport bij kijken en hout verbranden dat je zelf hebt geplant vormt een gesloten CO2 kringloop. En de vers geproduceerde zuurstof krijg je er gratis bij!

 

 Wat zullen we planten?

Na een korte studie over geschikte aan te planten hardhoutsoorten die redelijk snel groeien in Hongarije waren we er al snel uit; het wordt een Acaciabos! Deze boomsoort wordt in ons dorp veel aangeplant voor dit doel. Het is dan ook de ideale brandhout boom. 

Harde leemgrond

Wanneer je hem snoeit of zelfs wanneer je hem omzaagt, groeit hij weer vrolijk verder vanaf het punt waarop je hem een kopje kleiner maakte. 

Je hoeft zo'n bos dus maar één keer aan te planten.

Acaciahout geeft bovendien veel warmte af en droogt relatief snel. We hebben zo'n duizend boompjes zelf met de hand gepoot. Met een afstand van zestig centimeter in de rij en een rijafstand van twee meter. Dat graven valt nog niet mee, want de leemgrond is behoorlijk hard. 

Qua onderhoud verwachten we de eerste twee jaar tussen de rijen te moeten maaien. Daarna sluiten de kronen van de bomen zich en voorkomt zo verdere ondergroei. Volgend jaar planten we tussen de rijen een aantal Bosbessen, frambozen en zwarte bessen struiken. 

Zo maken we er een voedselbos van!



Boompje groot, Plantertje dood?

Over acht jaar volgt een eerste 'dunningskap' waarmee we een paar kuub brandhout oogsten. Of we maken er (wei)palen van voor onszelf en voor verkoop aan derden. Jong Acaciahout is namelijk heel geschikt voor dit doel! Zelfs de takken met blad hebben al een bestemming. In het dorp woont een bevriend stel dat originele, Hongaarse Racka schapen houdt. En die vinden het malse blad van Acacia heerlijk. De flinke doorns deren deze kanjers blijkbaar niet. 

Wanneer het bos 'volwassen' is na zo'n 15-20 jaar komt er jaarlijks ongeveer tien kuub per hectare hout vrij uit aanwas. Dat betekent dat we met onze halve hectare elk jaar zo'n vijf kuub hout duurzaam kunnen oogsten. Dat is ongeveer de helft van het jaarlijks verbruik. 

 

Imagoprobleem in lage landen

Houtstook in Nederland en België is tegenwoordig controversieel vanwege overlast die ontstaat door rook en fijnstof. Vaak komt dit door onjuist stoken met nat of behandeld hout. Heb jij ook een houtkachel? Waar haal jij het stookhout vandaan? 

 

® Het Zoete Hongaarse Leven

2 opmerkingen:

  1. Geniet van je vrijheid! Het weer is bij jullie al aangenaam warm en jullie hebben de ruimte.
    Een blik van 15-20 jaar vooruit is lang. Zeker wanneer je het vergelijkt met de politiek. Bomen stoken voor elektriciteit van buitenlandse datacenters en niet voor huizen. Boeren weg en op vrijgekomen land zonnepanelen leggen, zoiets kan alleen maar in Nederland.
    Binnenkort ga ik mijn mini gestekte rode bessen uitplanten. Zo makkelijk stekken, frambozen en bessen. Het duurt alleen erg lang. Nadat mijn moestuin is gefreesd gaan ze geplant worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, dat lukt ons aardig ;-) Ja regeren is vooruitzien zeggen ze, maar laten politici daar tegenwoordig niet meer in uitblinken. Natuurlijk is 15 jaar een hele tijd. Aan de andere kant; ook die tijd gaat vanzelf voorbij en dan hebben we een heerlijk warme boerderij voor bijna niets ;-) Ja we gaan ook fruitstruiken bijplanten tussen de rijen volgend jaar, ook om onkruidgroei wat tegen te gaan. Beetje een voedselbos idee dus.

      Verwijderen