zondag 16 februari 2020

Project moestuin


In deze post kondigden we aan dat het project moestuin van start zou gaan zodra het weer het toestond. Met een extreem zachte februari maand is de vorst al snel uit de grond en kunnen we veel eerder van start dan we dachten. Daarom een post over de nieuwe moestuin. Tadááá;

Voor negentig procent is ie nu gereed en we zijn er trots op! Op de foto is te zien dat er links en rechts langs de verhoogde border nog een paadje gemaakt moet worden zodat je zonder moddersloffen de groenten voor het avondeten bijeen kunt scharrelen. Er moet natuurlijk nog wat grond in de verhoogde borders. En er moet nog een compostbak in elkaar getimmerd. Voor degenen die zich afvragen wat die oversized tractorband daar in het midden doet. Dat wordt de aardbeienring! Zo'n zwarte band warmt snel op door de zon waardoor we al lekker vroeg aardbeien kunnen plukken. Ook is het zo makkelijk af te dekken met een net of vlies zodat de merels niet al onze zomerkoninkjes weg komen snaaien. De oude band was een stalvondst die we zo een tweede leven gunnen.

De palen waar het hekwerk aan bevestigd is zijn van acaciahout. Een lokale hardhout soort die heel rot bestendig is. Ze zijn iets langer gelaten zodat er makkelijk een net of vlies over het bed gespannen kan worden.

Het hekje zelf hebben we gemaakt van gebruikte dakpanlatten die we over hadden na een dak renovatie van de stal. Veel waren rot en worden nu gedroogd voor gebruik als kachelhout. Maar net zoveel waren er nog goed te gebruiken voor een tweede ronde. En hergebruik is niet alleen voordelig maar ook nog eens heel duurzaam! De planken voor de borders zijn van ruw gezaagd eikenhout en dat is meteen het enige materiaal wat we nieuw kochten bij een houthandelaar. Naast een zak schroeven en een nieuw houtboortje.

Voor het paadje in het midden van de moestuin (naar de tractorband toe) gebruikten we oude Hongaarse bakstenen waarvan we er een paar honderd(!) in de stal vonden. Alweer een stalvondst dus. Die zijn niet heel vorstbestendig. Maar eenvoudig te vervangen wanneer nodig. Het tuinpad op de voorgrond maakten we al eerder. Hiervoor gebruikten we natuursteentjes die her en der verspreid liggen door de tuin. Die legden we in een bed van beton. Ziet er best speels uit hè?

In het strookje grond langs het hekje planten we nog enkele lavendel en tijm. Dan ruikt het lekker als we in de moestuin bezig zijn.

Afbeeldingsresultaat voor glashouse from oldwindow
Omdat er in de stal ook nog een aantal oude ramen liggen denken we er aan om ook een paar 'koude bakken' daarvan te maken zoals op de foto. Een paar planken, twee scharnieren en een raam, that's it. Een koude bak gebruik je om groenten voor te zaaien als het in de volle grond nog iets te koud is. Een soort mini kasje dus. Heel handig.

Nu nog aan de slag met een moestuinplan. Dat is een schets waarin staat aangegeven welke groenten op welke plek komen. Op internet kun je hier veel informatie over vinden. Ook welke groenten graag in elkaars buurt zijn en welke absoluut niet. Groenten zijn net mensen... Maart wordt een drukke maand want dan moeten er veel groenten gezaaid worden!

Ben jij ook een (beginnend) moestuinier? Laat ons dan weten waar we nog meer aan moeten denken!

1 opmerking: