maandag 9 juli 2018

Bock 'n Roll

Zomers zuid Hongaars landschap
De slingers sieren de woonkamer van
‘t Klompenboerderijtje. De eerste keer dat we ook de verjaardag van Hilda kunnen vieren in Hongarije. Vandaag is het haar dag en dus mag ze kiezen. Een Italiaans etentje op een knus pleintje (Buso ter ~ Graan plein) in stad Pecs. Daarna een fikse wandeling door de stad en de heuvel op naar cukraszda (koffie/ taart zaak) Csukor Borso voor een uitstekend kopje koffie met gebakje. ‘s Avonds genieten we nog na met een goed glas wijn en versnaperingen. Weer een levensjaar erbij in goede gezondheid en geluk. Daar proosten we op!

Over en weer appen we met Hongaarse vriend Támas. De vorige keer tijdens een etentje met Hongaarse vrienden in Villánykövesd nodigde hij ons uit om op de terugreis naar Nederland in zuid Tirol te overnachten. Hij werkt hier in een hotel. Maar tevergeefs, bij navraag diversen hotels, collega’s, pensions...alles is volgeboekt. Támas en wij geven de zoektocht op en hopen de volgende keer op meer succes. De klussen bij ‘t Klompenboerderijtje gaan inmiddels door. We bestraten de schuur met de oude Hongaarse gebakken stenen.

Unieke straatstenen met initialen
De initialen van de maker staan in de baksteen gegraveerd wat een leuk effect geeft. Bij ‘t Vlinderboerderijtje zijn de Duitse gasten weer vertrokken. We poetsen het boerderijtje en maaien het gras voor de nieuwe gasten in juli.

Lichtfestival Pécs
Vanmorgen zijn we onderweg naar Liszt Férenc AirPort in Boedapest. Tegelijkertijd reist vriendin Denise met vliegtuig van Wizzair van Eindhoven naar Boedapest. Zij brengt een week vakantie door bij ons in ‘t Klompenboerderijtje. Om haar het Hongaarse leven te laten proeven maken we leuke uitstapjes. Ook enkele die we zelf nog niet eerder gemaakt hebben: in de avond naar het Zsolnay Fény fesztivál - het Lichtfestival in stad Pécs en het uitstekende wijnhuis/ restaurant van Bock met zijn prachtige mega grote wijnkelder van een halve hectare!  Hier vindt Denise haar favoriete witte wijn met de naam Bock 'n Roll. Daar neemt ze een doos van mee naar Nederland! Verder wandelen in de bossen langs watervalletjes in Obánya, naar de meren van Orfü in Mecsek natuurgebied, rosé drinken bij diverse wijnhuisjes.
Proosten bij wijnhuis Bock, Villány

Na een week van ideaal weer met 23-26 graden breekt er een hete laatste dag aan waar we zonnen en baden in de jacuzzi en we sluiten het bezoek van Denise af met een etentje op het mooie  terras van het sjieke Halasi restaurant in Villány.

De volgende ochtend staan we vroeg op en brengen Denise naar dorp Bóly waar ze de reis voort zet met taxibusje Travel4you naar vliegveld Boedapest. Super stoer dat onze vriendin ons kwam bezoeken en een beetje van Hongarije geproefd heeft.

De enorme wijnkelders bij Bock
Nu weer over tot de orde van de dag. ‘t Klompenboerderijtje poetsen, de komende weken klussen en naar het nieuwe huis in Lengyel om daar het water af te sluiten en het gras kort te maaien. Maar ook genieten van diversen festivals die op ons program staan. Maar daarover later meer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten