zaterdag 2 juni 2018

Hollandse knapzak in de 'Nyári konyha'

[01-06-2018] De laatste werkdag zit erop. De Hollandse knapzak - erg leuk en lief bedacht door mijn collega's- komt bij de bagage te staan. Want uiteraard gaat deze óók mee op sabbatical. "Follow Your Dreams and Let the Adventure Unfold" een spreuk op een magneet gekregen voor het avontuur en is de komende maanden ons motto! De sabbatical gaan we invullen met klussen om de Klompenboerderij vanaf 2019 verhuur klaar te maken en ook om bij te tanken en het verlies te verwerken van moeder in oktober 2017. Uiteraard ook genieten van de vele zon uren en uitstapjes met bezoekjes van vrienden uit Nederland tussendoor.
Vlinderboerderij is gereed voor komende gasten!

Dat genieten gaat zeker lukken. Na een overnachting in het noord Hongaarse stadje Köszég vertrekken we naar het zuidwesten van het land. De temperatuur is 's morgens al zodanig dat we op het buitenterras ons ontbijt eten. We reizen door naar de Vlinderboerderij. Op ons gemak binnendoor. Deze dag ontvangen we al meteen twee boekingen voor juli en augustus. Zo zijn we direct druk met de Vlinderboerderij klaar te maken voor komende gasten en de boekingen online klaar maken voor de komende gasten later in her seizoen.

Donderdag is alles spic and span en verkassen we naar de Klompenboerderij waar we naast de tuin en het huis klaarmaken ook nog vele andere klussen te doen hebben. Maar nu eerst post ophalen bij de Familie Post in het dorp. Zij ontvangen onze post bij onze afwezigheid en sturen het online door als het belangrijk is. Fijn en lief van ze! Bij de Klompenboerderij gaat de Hollandse knapzak open.

Buitenkeuken Klumpa Tanya
Pannenkoekenmix, schoolkrijtjes drop, Unox rookworst en stroopwafels. Er wordt hier in de nyári konyha (zomerkeuken) direct van gesmuld. Als het 's avonds wat frisser wordt is het genieten bij het houtfornuis kacheltje waar we zojuist nog op gekookt hebben, cake hebben gebakken en nu nog wat hout stoken. Als we vrijdag een berichtje ontvangen van mijn nichtje, neefje en kennis lezen we dat de vliegreis voorspoedig is verlopen en ze nu met de huurauto onderweg zijn naar 't Vlinderboerderijtje. De komende dagen vieren we enkele dagen samen vakantie met hun en genieten zo oa. van stad Pécs, zondagsmarkt, bij de meren van Orfü in Mecsek natuurgebied, uiteraard wijn proeven in wijnstadje Villány.

Voor ons komt de klussenlijst weer tevoorschijn als de gasten weer op terugreis zijn. Zo is er het verf-, en lakwerk aan hout van de stallen en deuren, het houthuisje, de Nyari konyha ofwel zomerkeuken. Tegels achter het houtkacheltje, bestrating in een van de schuren om hier straks een leuke speelruimte te maken voor de kleine gasten (kinderen). Vriend Marc helpt Rob voor de tweede dag mee. Heel gezellig om met hem samen te werken, bij te kletsen en Hilda kookt omdat de harde werkers het verdienen. Tussendoor komt de aannemer want hij en zijn team hebben nog wat klussen op hun program staan: dakgoten, muur en deur bij stal en elektriciteit aansluiting bij de zomerkeuken.
Het volgende project

Vandaag worden we gewekt door de wekker in de vroege ochtend. We reizen terug naar de carré boerderij in Lengyel. Deze keer niet om te bezichtigen maar we hebben een afspraak met de advocaat om het te kopen!  De omgeving is heel heuvelachtig en groen. Als we weer voor de poort staan bij de boerderij zien we waarom deze boerderij ons hart heeft gestolen. Een ruwe diamant nog, waar zeker nog veel werk in zit. Maar wat een privacy en mooie lokatie! Geen directe buren, uitzicht in een idyllisch dalletje met beekje en daarachter een kerkje op de heuvels. De carré boerderij is in een redelijk goede staat. Er dienen wel diverse dingen aan te worden opgeknapt om hem geheel naar onze smaak te maken. Een nieuw project is geboren! Het idee is om de Vlinder- en Klompenboerderij in 2019 als vakantieaccommodaties te verhuren. En in de tussentijd de carré boerderij te (laten) verbouwen.

Omdat de Vlinder- en Klompenboerderij dicht bij elkaar liggen (10 minuten fietsafstand over een panoramisch fietspad) kunnen deze ook samen gehuurd worden voor in totaal 7 personen (3 + 4) vanaf april 2019.
Mooie natuur in het hongaarse voorjaar

De laatste dagen stijgen de temperaturen gestaag verder en blijft het tot 's avonds lang warm buiten. We besluiten om 's morgens te klussen en 's middags siësta te nemen. Zo genieten we natuurlijk van het heerlijk jacuzzi-opblaas-zwembad, koken in de nyári konyha, feestjes zoals Birgit haar veertigste verjaardag in het mooie dorpje Liptód waarbij we weer nieuwe mensen leren kennen. We ontmoeten ook de moeder van Birgit. Deze Duitse is zeer geïnteresseerd in Nederland en ze spreekt de taal zelfs bijna vloeiend. Wat een grappige ontmoeting. Vanavond zien we Hongaarse vrienden. We treffen elkaar bij Sárga Ház, een nieuw restaurantje dichtbij in Villánykövesd. Tijdens het etentje nodigt Tamas ons uit om op de terugreis naar Nederland een tussenstop te maken in Tirol, waar hij werkt in een hotel. Dat aanbod vinden we erg leuk en we beloven dit te doen. Ook verheugen we ons op het bezoek van onze vriendin Denise op 28 juni.

2 opmerkingen:

  1. dat is een hele mooie blog - ik zal af en toe zeker naar de nieuws kijken. Veel vreugde en succes verder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel plezier daar nog met alles ! Geniet er van !!��Ik heb sinds vandaag ook lekker 4 weken vakantie. En met zulk prachtig weer is t een heel goed begin. SEE YA eind ugustus ! Doei doei ������

    BeantwoordenVerwijderen