zaterdag 30 september 2017

Oversteek door de Alpen

[juli 2017] Vorig jaar al kregen we een aanmelding voor vakantiehuisruil. Nu is het dan zover. Spannend om het concept dat we eerder bedachten nu zelf mogen gaan beleven. Het contact vooraf is al heel gezellig. Informatie en foto's uitwisselen. Nieuwsgierig naar elkaars vakantiehuis en omgeving. Halen we er nog leuke praktische ideeën uit? We toeren ditmaal een heel andere kant op namelijk naar de Dordogne. In de auto klinkt muziek van Charles Aznavour en dat geeft meteen al een aardig Frans-vakantie-sfeertje.
Sfeervol Maison du Pont

De Dordogne is prachtig en groen. Wanneer we aankomen bij het sfeervolle huis in Savignac de Ledrier staat er een welkomstpakket met heerlijke producten uit de Dordogne op de keukentafel. Wat een mooi welkom! We gaan op het terras zitten in de ruime tuin voor een drankje en hapje uit de Dordogne. Daarna een wandeling naar de Middeleeuwse smederij bij het kasteel hier om de hoek om even de benen te strekken na de lange autorit. Daarna maken we plannen om morgen de verdere omgeving te verkennen.

Met de folders bij de open haard en een lekker Frans wijntje erbij zoeken we leuke uitjes in de omgeving. Joie de Vivre. De uitstapjes naar bijzonder pittoreske plaatsen als Brantôme en Collonge la Rouge geeft die typische Franse sfeer.

Pittoresk Brantôme
Ook de grotere stad Perigord is gezellig druk en we dwalen door fotogenieke steegjes op zoek naar een bakkerijtje voor een van onze favoriete Franse lekkernijen; tarte tatin. Het zonnetje schijnt dus die eten we thuis op het terras op. De dagen vliegen voorbij en het is alweer tijd om de reis naar het tweede van de drie landen te bezoeken; tussenstop Italië. We vertrekken 's nachts. Au revoir Maison du Pont. We hebben een heel fijne week gehad bij je!

We hebben laagjes kleding aangedaan. Erg handig blijkt onderweg. Want aan de andere kant van de Alpen is het opeens 20 graden warmer. In Sarnico worden we vriendelijk ontvangen door Noortje, de Nederlandse eigenaresse van de studio die we hebben gehuurd via AirBNB. Na een gezellig gesprek met Noortje nemen we een snelle douche. We wandelen in een kwartiertje naar het pittoreske centrum van Sarnico aan het meer van Iseo.

Sarnico, Lago d'Iseo
Bij het meer kopen we een écht Italiaans ijs en genieten van het prachtige uitzicht over het meer. Tijd nu voor een terrasje en een koel glas Aperol Spritz. Wat een mooie omgeving hier. Na het eten keren we terug naar de studio waar we vroeg gaan slapen. We verwachten vakantie drukte op de Italiaanse snelwegen morgen. In de vroege uurtjes na een licht ontbijtje gaat de reis daarom verder naar ons 'thuisland' Hongarije. De reis is lang en gaat door tal van tunnels. Via Slovenië bereiken we de Hongaarse grens en rijden van hieruit door een lieflijk landschap verder naar Kisjakabfalva.

Deze vakantie verblijven we zelf in 'Klumpa tanya' want 't Vlinderboerderijtje is tijdens onze vakantie verhuurd aan Duitse, Nederlandse en Belgische gasten! We klussen buiten in de ochtenden en avonden want de zonnekracht is sterk. 's Middags lekker siësta houden en klusjes doen in huis. Het schiet al aardig op wanneer we de klussen horren plaatsen, staldeurtjes lakken, stal kalken, hout hakken, tuin maaien en nog wat kleinere klussen uitgevoerd hebben. Tijd om onze Hongaarse vrienden uit te nodigen! Na werktijd komen Gabor en Szilvia een kijkje nemen naar de voortgang van de werkzaamheden bij Klumpa tanya.


Eigenaar van restaurant  Kúria
Vanavond vieren we onze trouwdag met een etentje bij een restaurant dat we nog niet kennen; Kúria in Villány. Heerlijk eten hier op het buitenterras. We ontmoeten de eigenaar en krijgen spontaan een rondleiding door de imposante wijnkelder van deze sympathieke en zichtbaar trotse Zwaab.

Tussen aankomst en vertrek van de gasten in 't Vlinderboerderijtje door verzorgen we het huis en lezen nieuwsgierig de laatste reacties in het gastenboek. Altijd een spannend momentje om de belevenissen en ervaringen van de gasten te lezen. Ze hebben het prima naar de zin gehad, veel ondernomen en komen graag een keer terug, dat horen we graag natuurlijk!

Huismeester Andreas sms't dat hij een feest geeft. Zijn vriendin Birgit komt vanuit Duitsland nu definitief in Hongarije wonen. Hij nodigt ons uit om aanwezig te zijn bij haar feestelijke aankomst. Dat willen we uiteraard. Het is gezellig druk met zo'n 40 gasten van verschillende nationaliteiten. Naast Hongaren spreken we Duitsers, Oostenrijkers en een Zwitser. De laatste vertelt  dat hij een aantal jaar geleden het Engels kanaal is overgezwommen en daarbij een Nederlandse zwemtrainer had. Als Birgit even later met haar auto de oprit oprijdt is ze totaal verrast en in tranen van dit warme welkom. Welkom thuis Birgit in Hongarije!

Een gast spotte deze vos in de tuin van het Vlinderboerderijtje
De laatste dag en het programma voor onze volgende vakantie in oktober is al aardig gevuld: een uitnodiging voor het "oktoberfest", de zomerkeuken bewonderen bij Klumpa tanya die dan gereed zal zijn en nieuwe afspraken met vrienden. Spannend ook om te horen hoe onze vakantiehuis ruilers het in 't Vlinderboerderijtje en Hongarije hebben ervaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten