zondag 15 januari 2017

Loeigezellig bij de Kemence

[januari 2017] Kerst 2016 is voorbij gevlogen in goed gezelschap van Nederlandse en Hongaarse vrienden. Tijd nu voor wat beweging. We wandelen door de stad Pécs en op de berg bij Tettye.

Tettye nabij Mecsek natuurgebied
De mooie stad en de omgeving van Tettye bezoeken we graag vanwege de mooie uitzichten. Bij restaurant Bágolyvár (Uilenburcht) nemen we de lekkere soep van het huis voordat we terug gaan. Morgen is het tijd om struiken, bomen en de kleine wijngaard te snoeien. Een klus die we allebei leuk vinden en waarmee we druk in de weer zijn.

Bij 't Vlinderboerderijtje voelen we ons helemaal @home. In de tuin klussen, in het zonnetje uit de wind een boek lezen met een kopje koffie, binnen kokkerellen en goede DVD's of programma's kijken. Samen nadenken en keuvelen over eventuele toekomstklussen.
't VlinderboerderijtjeWe wandelen naar Betske en Rob even verderop in het dorp. Of ze morgen misschien zin hebben in een bezoek aan Racz tanya in het natuurgebied Mecsek? Dit restaurant ligt prachtig op een heuvel met een fascinerend uitzicht op de omringende natuur. De dierenfarm daar is ook een gezellige plek met paarden, ezels, varkens. Tijdens een korte wandeling kom je ze allemaal tegen. In de zomer is het hier genieten op het grote terras met uitzicht. Maar daarvoor is het nu veel te koud.
Restaurant Rácz tanya in Lipoc 

Bij de grote kemence (lemen kachel met open haardvuur) is het binnen loeigezellig en de hongaarse babléves (bonensoep) bevalt ons. Morgen is het oud op nieuw. Dat vieren we in de provincie hoofdstad Pécs. Het is zo leuk om 's avonds gemoedelijk rond een uur of elf in de stad rond te lopen en gezelschappen van alle leeftijden tegen te komen. Oma's en opa's met kleinkinderen, jeugd.... iedereen is welkom en komt en masse naar het centrale Szecheny plein. Het voelt veilig en gezellig. Het stadsvuurwerk wordt om twaalf uur ontstoken dus geen vroege knallers die je laten schrikken. Ska muziek met liedjes uit de jaren tachtig brengt de bezoekers in de juiste stemming. Marktkraampjes verkopen Forralt bor (Glühwein), Krampampulli (punch) en hotdogs, lángos, Kurtöskalacs. Om twaalf uur is het muisstil en wordt volgens traditie eerst de Hímnusz (hongaars volkslied) gezongen waarna een applaus galmt over het plein. Kus, kus, kus.....een heel mooi

Vuurwerk in stad Pécs
nieuwjaar ! Dan volgt het magnifieke vuurwerk en mensen staan een kwartier dit spektakel te bewonderen. Daarna verlaat iedereen rustig het plein om naar huis of naar een cafeetje te gaan om verder te proosten op het jonge jaar. Zo stijlvol kan een jaarwisseling dus verlopen! Thuis drinken we een lekker glas Villánywijn op een goed nieuwjaar en besluiten om morgenvroeg de tassen te pakken voor een overnachting in 'Klumpa tanya', het andere vakantiehuis dat we aan het opknappen zijn.

Een leuk idee om de eerste dag in 2017 naar Klumpa tanya te gaan! De houtkachel knettert hier zacht en de straling warmte is zo aangenaam. Het is hier ook heerlijk vertoeven!

's Avonds in Klumpa tanya
De laatste dag spreken we de nieuwe klussen bij Klumpa tanya voor de aannemer nog eens door. Een nieuwe acacia houten poort en hekwerk bij de entree en een nieuwe lambrisering en dakgoten bij de grote stal. We rijden naar het dorp Bóly en halen bij wijnmaker Balasz Neuperger nog enkele dozen van zijn lekkere wijn om mee te nemen naar Nederland. Hij nodigt ons uit voor een kopje koffie bij hem thuis en we wensen hem en zijn gezin een goed (wijn)jaar. 's Morgens worden we heel vroeg wakker van de wekker en op de valreep worden we toch nog verrast met sneeuw.

Reis @home vanaf Winsdorf
Snel een paar foto's maken want een witte kerst(vakantie) hebben we niet gehad. De rit naar Winsdorf in Beieren gaat goed maar het is grauw, erg koud en veel sneeuw. In het kleine hotelkamertje is het wel gauw warm. Prettig is het goede gezellige restaurant bij het hotel. We hoeven dus niet op zoek te gaan naar een plek om iets te eten in deze barre winterse omstandigheden. Gelukkig start de auto de volgende ochtend zonder problemen bij -17 graden en de autowegen zijn super schoon.

Zo'n fraaie autoreis hebben we nog nooit gehad. Prachtig, volop zon, helderblauwe lucht en mooie sneeuwlandschappen. Ik kan me nauwelijks bedwingen en pak steeds weer de fotocamera. Mooie vakantie en een goede reis gehad, een fijne start van 2017!

Volg het Vlinderboerderijtje ook op Facebook!

1 opmerking:

  1. Mooi gebied daar hoor. Wij zien ook steeds meer campers die kant op gaan...

    BeantwoordenVerwijderen