zondag 15 januari 2017

Hongaars verrassingsmenu

[December 2016] De laatste vakantie van 2016 staat in het teken van veel zonneschijn en gezelligheid. De 14-daagse weersvoorspelling van Kleinbudmér geeft alleen maar een stralende zon met een helder blauwe lucht aan. Diverse afspraken staan op het program!

Na een voorspoedige autoreis door Duitsland en Oostenrijk over goede autowegen arriveren we rond vier uur in de middag in de Noord Hongaarse stad Györ (spreek uit als Djeur). De bestemming voor vandaag is Hotel Sziësta Páar waar we overnachten. Na een heerlijk warme douche zijn we weer fit en maken we ons op voor een korte wandeling naar de kerstmarkt en voor een hapje.

Stadhuis van Györ
We genieten van de kerstsfeer in de mooie binnenstad. Het stadhuis lijkt zo uit een sprookje. We eten bij het gezellige restaurantje 'Faceroom' en Rob stelt onder het eten voor om morgen binnendoor te rijden en het stadje Szekesferhervar aan te doen. Leuk!

Goed uitgeslapen nemen we na het ontbijt in het Hongaars afscheid van het vriendelijke hotelpersoneel. Stadje Székesfehérvár ('Witteburcht stoel', waar in het verleden veel hongaarse koningen zijn gekroond) blijkt zoals verwacht een mooie tussenstop. In de lunchroom treffen we ook een aantal andere Nederlanders die hier kerstvakantie vieren.

We wandelen over de kerstmarkt die ook hier erg sfeervol is. Rond half één in de middag gaan de winkels en kerstkraampjes langzaam sluiten. Het is bijna "Heilig Abend". We kopen nog snel een vers brood bij de bakker en reizen dan verder naar 't Vlinderboerderijtje waar we later in de middag de spullen uitladen uit de auto.

Kerstmarkt in Székesfehérvár
De drie gaskachels maken het koude huis snel aangenaam en we zitten er weer lekker warm bij. Klaar voor de kerstdagen. Aan de slag voor het kerstdiner à la 't Vlinderboerderijtje: Hertenbief met spruitjes en cranberry compôte. Als toetje chocolademousse. Het is nu lekker warm en met een advocaatje met slagroom kijken we naar een dvd van Toon Hermans en doezelen weg. Heerlijk bijkomen van de reis.

"Jó règgelt"! De buurman heeft ons gezien en begroet ons vrolijk met een hongaars goedemorgen en babbeltje. We wensen elkaar een goede eerste kerstdag toe en het allerbeste voor 2017. Buurman Gyula overhandigt Rob een fles zelfgestookte Pálinka en wij geven hem échte Hollandse bloembollen die dankbaar worden aanvaard. Dit voorjaar zal zijn moestuin er fleurig bijstaan.
Panoramisch fiets-/wandelpad
We wandelen verder door het dorp en langs het panoramisch fiets/ wandelpad naar Kisjakabfalva. Vakantiehuis 'Klumpa Tanya' hebben we namelijk nog niet gezien in zijn nieuwe gele jasje na de laatste verbouwingsklussen. We mogen de buitenkant aanschouwen, maar naar binnen kunnen we niet.....De nieuwe voordeur heeft o ja....een nieuw
Klumpa tanya in de verf
slot.


En de aannemer heeft de sleutel. Dus de wandeling gaat al gauw vice versa terug naar Kleinbudmér.

Thuis sturen we de aannemer een bericht en maken een afspraak om een aantal nieuwe klussen door te nemen. We pikken onze Hongaarse NL dorpbewoners Betske en Rob op. Via Facebook hebben we afgesproken om met z'n vieren naar Pécs te gaan voor een kerstdiner bij Restaurant Peszgöház in Pécs. We zijn wat vroeg en besluiten de basiliek tegenover het restaurant van binnen te bekijken. Een stemmig monnikenkoor en de prachtige fresco's zorgen hier voor een echte kerstsfeer.
Kerstdiner bij Restaurant Peszgöház in Pécs

Daarna genieten we van het kerstdiner in het restaurant. Je hoort ons niet klagen want we worden ook uitgenodigd voor 'derde kerstdag' bij Hongaarse vrienden Gabor en Szilvia. Een terugkerende traditie is elkaar kleine kadootjes geven tussen kerst en nieuwjaar. Zo krijgen wij deze keer Hongaarse specialiteiten als Kolbász worst, Acaciahoning en lokale wijn en onze vrienden geven we een lekker geurtje en natuurlijk een pakket Hollandse bloembollen.

Maar de grootste verrassing is ons lievelingsgerecht. Lieve Szilvia heeft namelijk Töltött Káposzta (gevulde koolrolletjes) gemaakt met tejföll. Wat een geweldige avond, zoals altijd met deze lieve mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten