zondag 24 januari 2016

Budmér en Jackfall

[december 2015] Eerst een kopje koffie zetten met wat lekkers. Dat is het eerste wat we doen als we weer bij het Vlinderboerderijtje zijn. Het huis is fris gepoetst en omdat huismeester Ildikó de kachels al heeft aangedaan ook aangenaam warm. Wat een goede hulp hebben wij aan deze lieve dame! Zojuist aangekomen na een gladjes verlopen reis, een vlucht vanaf Eindhoven airport en huurauto vanaf Boedapest. Buiten is het mooi weer en de zon schijnt.
Lekkere cake voor bij de koffie!

We volgen ons ritueel om eerst de tuin te bekijken en de benen te strekken na de reis. Omdat ook hier het weer redelijk zacht is gebleven zien de planten er goed uit. De vlinderstruik staat zelfs nog gedeeltelijk in bloei eind december! We harken de bladeren die op het gras liggen naar de vijg om deze te beschermen tegen de vorst die ongetwijfeld een keer gaat komen. Het is trouwens in Hongarije verplicht om pad en tuin netjes te houden en gras kort te houden. Soms worden er zelfs bekeuringen voor uitgeschreven. Dat heeft te maken met woekerende onkruiden die zo vrije baan zouden kunnen krijgen. We zijn dan ook zeer tevreden met onze vaste hulpen Ildikó en Gyula. Zij houden tuin rondom het huis goed bij. Onze spieren zijn weer los.

Binnen maken we het bed op met elektrische onderdeken en warm dekbed omdat hier winterse nachten behoorlijk koud kunnen zijn. De tassen worden uitgepakt. Zo, weer helemaal klaar voor de komende kerstvakantie in het Vlinderboerderijtje. Gelukkig hebben we in Boedapest al boodschappen gehaald want de winternevel begint inmiddels aardig op te rukken. We bereiden een smakelijke ovenschotel voor. Erg handig want ik maak de ovenschotel meteen voor twee dagen.

's Avonds kijken we tv en lezen nog even in een spannend boek. We gaan op tijd slapen want als gewoonlijk overvalt die heerlijke rust en stilte ons. Bij het ontwaken komen de kriebels om vandaag naar Klumpa tanya te gaan. Hoe ver zullen ze zijn met de werkzaamheden? Na een stevig ontbijt vertrekken we per fiets naar het dorp Kisjákabfalvá. Het is 10 minuutjes fietsen over het verharde panoramisch fietspad. Bij aankomst zien we dat het personeel al druk in de weer is. De tuin is omgeploegd door een minikraan om de waterleiding en riolering te leggen. Binnen komen we Sandór tegen, die we al lang niet meer gezien hebben.
Voorbeeld van oud Zwabische muurpatronen
De laatste keer bij de verbouwing van het Vlinderboerderijtje, drie jaar geleden. Deze vriendelijke werkman vindt het zichtbaar leuk om ons weer te zien. Vol grapjes en het testen van ons Hongaars maakt hij er een gezellige boel van. Het overig personeel heeft er ook lol in. Sandór en nog een werker zijn druk bezig met het voegen van de tegelvloer in woonkamer. Yannick, de zoon van aannemer Janós is bezig in de badkamer. Er is veel gebeurt tussen de herfst- en kerstvakantie. In het voorjaar kunnen we zelf aan de slag met inrichten.

We maken een telefonische afspraak met Gábor en vragen hem om zijn oom in te seinen of hij in februari tijd heeft. Na de klussen van de aannemer mag zijn oom zoals eerder afgesproken de muren komen schilderen met de traditionele Zwabische stempelmallen. Een traditie die we graag in ere willen houden en die we ook heel bijzonder vinden. In februari wordt hier een begin mee gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten