zondag 24 januari 2016

Krampampuli

[december 2015] Na afspraken te hebben gemaakt met de aannemer wensen we elkaar een 'Kellemes Karácsony és Boldog Új Evet' (Prettig kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar) toe. We fietsen terug naar het Vlinderboerderijtje. 's Avonds berichten we onze Hongaarse vrienden om een afspraak te maken voor bezoek aan de kerstmarkt in de stad Pécs.
Kerstmarkt op Szechenyi plein in Pécs
Op het Szechényi plein treffen we elkaar. We worden uitgenodigd door Gábor om onze ontmoeting in te luiden met een 'Krampampuli'. Dit warme mierzoete alcoholvrije kruidendrankje drinken we voor het eerst. Meestal kiezen we voor een Forralt Bor (Glühwein maar dan hongaarse stijl). Onze voorkeur blijft bij de laatste. We bekijken de metershoge schitterende kerstboom en kerststal op het plein. We kletsen bij in de cukrászda (Hongaarse patisserie) met een drankje en een lekker Hongaars Dóbos taartje en bezoeken het overdekte winkelcentrum Arkád. Inmiddels is het buiten fris maar in het winkelcentrum is het behoorlijk warm.

Na het kerstfeest willen onze Hongaarse vrienden afspreken. Ze hebben echter bezoek uit Oostenrijk en de volgende dag een eindejaars party op het werk. We nodigen ze daarom een paar dagen later uit in het Vlinderboerderijtje. We delen kleine kerstkadootjes uit, wat inmiddels onze Hongaars-Nederlandse traditie is geworden. Leuk om elkaar dan ook kadootjes uit eigen land te geven. We nemen weer afscheid van Gábor en Szilvia voor dit jaar. De laatste dagen kerstvakantie zijn aangebroken. Ik stuur een sms berichtje naar Andreas om aan te geven dat we liever 's middags dan 's avonds gaan eten. Want 's avonds blijft de dichte wintermist hardnekkig aanhouden. Ze vinden het een prima idee. Zo zien we elkaar de volgende dag bij Tettye in Pécs. Het is nu stralend mooi weer, het uitzicht vanaf de berg Tettye op de stad Pécs en verre omtrek is adembenemend. Op aanraden van Andreas en
 restaurant Bagólyvar
Birgit gaan we eten bij Bagólyvar (Uilenburcht). Vaak hebben we dit adresje langs zien komen maar we zijn er nog nooit geweest. Ze hebben gelijk. De ligging, het uitzicht, het restaurant en bovenal de gerechten zijn hier erg goed. We raden onze gasten dit adres zeker aan. Ook leuk om te combineren met een wandeling naar de ruïnes en naar het kerkje of een bezoek aan de mooie stad Pécs uiteraard. Na het gezellige etentje maken we alweer plannen voor het volgend jaar. We rijden de heuvel af en brengen een bezoek aan de binnenstad van Pécs. Later in de middag rijden we door de weer langzaam opkomende mist naar het Vlinderboerderijtje.

Hollandse oliebollen!
De volgende ochtend gaan we naar Kisjakabfalva en werpen nog een laatste blik op Klumpa tanya, ruimen nog wat op, pakken de tassen in. De laatste dag wordt er aan gebeld en komen onze nieuwe Nederlandse dorpsbewoners met hun (schoon)vader op bezoek. Wat attent, we hebben elkaar veel te vertellen. Pa wilt maar wat graag hier wonen en hoopt dat er wat op zijn pad komt om dit te verwezenlijken. 's Avonds gaan wij eten in het gezellige eetcafé Galéria. Als onze nieuwe dorpsbewoners dit horen besluiten ze om mee te gaan. Ze halen ons op en wij wijzen de weg.

Op de laatste dag van 2015 zijn we 's morgens nog in Hongarije maar de jaarwisseling vieren we sinds jaren weer in Nederland. Dan mogen de heerlijke Hollandse oliebollen niet ontbreken natuurlijk en deze halen we oudejaarsmiddag dan ook direct. Inmiddels is het alweer 2016 en we kijken uit naar een mooi jaar voor vakanties in en verhuur van het Vlinderboerderijtje, de vorderingen in Klumpa tanya, de Hongaars, Duits en Nederlandse ontmoetingen en naar de volgende vakantie met zus en nichtje. Viszontlátasrá, Aufwiedersehen en tot ziens!

Volg nu het Vlinderboerderijtje ook op Facebook!

Sale 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten