zondag 25 januari 2015

Klumpa tanya!

[december 2014] Gistermiddag zijn we aangekomen in Hongarije na een vlotte reis met overnachting onderweg in pittoresk stadje Melk in Oostenrijk. Waar de grootste abdij van Europa pronkt op een heuvel. We hebben besloten een overnachting in te plannen in verband met mogelijk winters weer en verwachte drukte door de volksverhuizing van mensen die graag voor kerst bij hun familie willen zijn. Dus nu zitten we uitgerust na een goede nacht in Pillangó tanya.
'Stift' in Melk

Het jaar 2014 sluiten we bijzonder af met de start van het tweede hongaarse vakantiewoning project, genaamd Klumpa tanya (klompenboerderij). Het plan is om deze traditionele dorpsboerderij om te vormen tot een comfortabele vakantieaccommodatie voor 4 tot 5 personen. We gaan op weg naar Siklós waar we een afspraak hebben met de huidige eigenaars van de boerderij in Kisjakabfalva en de advocate. Bij aankomst volgt een vriendelijke ontmoeting, een lang verhaal van de advocate voornamelijk in het Hongaars met een beknopte samenvatting in het Engels en dan wordt er druk met papieren geschoven voor de ondertekening door de verkopende familie en ons van het koopcontract. Alles is goed verzorgd. Thuis hadden we de overdracht papieren al in het Engels ontvangen en bestudeerd. Gábor (een van de verkopende familieleden) spreekt gelukkig een goed woordje Engels en hij helpt ons uitstekend. Als alles geregeld is worden we uitgebreid gefeliciteerd en gekust door de familie en de advocate en ontvangen we de sleutels van ons nieuwe project Klumpa tanya.
Klumpa tanya ~ Klompenboerderij
We stappen in de auto en volgen Gábor naar zijn ouderlijk huis in Siklós. Hier worden we ook warm onthaald door zijn vader en proberen we een praatje te maken. De vader vindt het zichtbaar heel gezellig om ons te leren kennen en hij vertelt enthousiast dat hij vroeger trainer is geweest van het Hongaarse vrouwenhandbalteam.

Gábor vraagt of we nog wat tijd hebben en nodigt ons uit om achter hem aan te rijden naar het wijnhuis van zijn ouders. Na een korte rit stappen we uit en lopen in een lente achtig zonnetje richting wijnvelden. We volgen het pad omhoog langs de wijnranken en bereiken het wijnhuisje.

In de wijnkelder tapt Gábor een heerlijke fust Zweigelt wijn van het huis van maar liefst 5 liter. Als we later bij de auto zijn reikt hij ons ook nog twee enorme stukken kolbász aan. Het is eigen gemaakte worst door zijn schoonvader, als gebaar van goede wil wegens het pas gekochte huis. Nou wij zitten onder de pannen met kerstmis. Daarna volgen we Gábor over een voor ons nog onbekende mooie route binnendoor naar Kisjakabfalva waar Klumpa Tanya staat.

In dit dorpje Kisjakabfalva staat ons nieuwe boerderijtje!
Een oude Zwabische 'tanya' ofwel vrijliggende boerderij met een enorme stal, wijnkelder en een flinke tuin met fruitboomgaard en groot weiland. Dit mooie dorp was niet onopgemerkt gebleven tijdens onze fietstochtjes vanuit het Vlinderboerderijtje naar Villány. Het ligt ongeveer een kwartiertje fietsen van het andere vakantiehuis Pillango tanya (Vlinderboerderij) en op tien minuutjes fietsen van Villány. In Kisjakabfalva ligt een uitstekend wijnhuis (Jackfall) waar je de lokale wijnen kunt proeven en er is een dorpsmuseum over de Zwabische geschiedenis (Konrad Ház). Bij aankomst in het huis worden we door Gabor voorgesteld aan de buurman en daarna lopen we naar het gemeenschapshuis om kennis te maken met de burgemeester. 

Gábor stelt ons aan de burgervader voor als nieuwe dorpsbewoners. We worden uitgebreid welkom geheten en de burgemeester feliciteert ons met de aankoop. Hij is zichtbaar trots dat we 'zijn' dorp hebben gekozen als vakantieplek. Heel attent allemaal en we voelen ons zo al helemaal welkom in dit kleine dorpje.

Zo komt de indeling van 'Klumpa Tanya' er uit te zien
We nemen afscheid van Gábor die weer terug moet naar zijn werk in Pécs. Ook wij gaan terug naar huis want momenteel kunnen we nog niks doen in het vandaag gekochte huis. Met aannemer Steier hebben we een afspraak gemaakt voor de volgende dag. We weten al welke klussen hij gaat oppakken.

Heeft u ook een vakantiehuis en wilt u ook eens ergens anders vakantie vieren? Check Vakantiehuisruil!

1 opmerking: