zondag 25 januari 2015

B.U.É.K !!!


[december 2014] Vandaag maken we het gezellig in huis voor de feestdagen en 's middags gaan we de kerstmarkt in Pécs bewonderen. We ontdekken een nieuwe smaakvolle koffie-
Jókai Cukraszda in Pécs
annex ijssalon Jókai waar we genieten van uitstekende koffie. Dan rinkelt de telefoon en het is Gábor, de verkoper van Klumpa Tanya. Hij meldt dat de overschrijving van de Nederlandse bank naar de Hongaarse goed is verlopen en dat de koop daarmee definitief is! Wat fijn dat hij dit even bevestigt. Als wij hem vertellen dat de wijn zo heerlijk is wil hij nog meer gratis wijn komen brengen... Maar we bedanken vriendelijk en leggen uit dat het allemaal een beetje teveel van het goede is en we spreken af om in plaats daarvan de volgende vakantie weer langs te gaan. Hij drukt ons op het hart om dit ook echt te doen. Wat een warme mensen! We wensen elkaar een B.U.É.K (Boldog Uj Evet Kivanok ofwel gelukkig nieuwjaar) toe.

Pécs is knus met zijn ambachtelijke marktkraampjes, gezellige kerstsfeer en een torenhoge kerstboom. 's Avonds bereiden we het kerstdiner voor en genieten van de lekkere Zweigelt wijn die we cadeau hebben gekregen. Eerste kerstdag is een zonnige dag met een kraakhelder blauwe lucht. We wandelen naar Kisjakabvalva naar ons nieuwe vakantiehuis Klumpa tanya ofwel Klompen boerderij. Nu we de sleutel hebben is het leuk om even op ons gemak op het erf rond te struinen en op te schrijven wat er nog allemaal moet gebeuren. In het huis blijven een paar authentieke meubels en snuisterijen achter zoals afgesproken. We vinden vooral het naaitafeltje en oud lampetstel met bijbehorend rek erg leuk. Maar het is natuurlijk koud in het huis en we besluiten terug te wandelen.

Thuis gekomen bereiden we het kerstdiner voor en smullen van het lekkers uit de oven. 's Avonds heerlijk ontspannen met een boek waaruit we om beurten elkaar voorlezen. Dan slaat de vermoeidheid toe. We zien hier bijna nooit de klok van 22:00 uur omdat we dan al omkiepen op de bank. Door de rust is het heerlijk om helemaal bij te slapen en daarna uitgerust op te staan. Tweede kerstdag 's middags rijden we naar Villánykövesd voor een diner voor twee bij restaurant Cabernet. Een prachtige locatie gesitueerd in
Wijntjes uitzoeken bij Cabernet
een gewelfde wijnkelder.

We nemen een kijkje langs de rijen wijnen en besluiten er een paar flessen te kopen. Met de ober en nog een Hongaars stel hebben we een leuk gesprek in het Duits en een icipici = ietsiepietsie Hongaars over de landen Nederland en Hongarije. Ze blijken helemaal verrukt van ons mooie kikkerlandje waar ze al een paar keer geweest zijn en wij vertellen dat wij het leven hier juist zo geweldig vinden. De Hongaren; wat een gastvrij, ongekunsteld vriendelijk volk. Overal waar je komt ontdek je dit keer op keer.

Gastvrij worden wij ook op - jawel - derde kerstdag uitgenodigd voor een gourmetavond door duitse kennissen die in het nabije dorpje Töttös wonen. We voelen ons al gauw thuis en we hebben meer dan voldoende gespreksstof. Samen met de andere gasten is het een gezellige boel. Ook zij geven het gevoel vrienden voor het leven te zijn.

Ook gaan we op bezoek bij de hongaren Gábor en Szilvia. Late kerstkadootjes worden uitgewisseld en we kletsen gezellig bij naast de mooi versierde kerstboom. Gábor en Szilvia vinden het leuk om ons nieuwe uitstaptips te geven en we besluiten over een paar dagen samen naar het thermaalbad in Magyarhertelend te gaan. Voor ons helemaal nieuw. Het is tot nu toe steeds prachtig lente achtig weer geweest maar er wordt sneeuw gemeld. Als we de volgende dag opstaan ligt er inderdaad een flink pak. Mooie witte wonderwereld. Dat wordt een selfie met onze Russische mutsen op.

We willen naar Pécs gaan maar dan blijkt dat de auto in een opgewaaide dikke pak sneeuw op de inrit niet in beweging is te krijgen. Enkele passerende dorpsbewoners worden gewenkt om te helpen. Onmiddellijk stopt er een auto. Ze vinden het wel lachen dat de Hollanders met hun sportkar er niet meer uit kunnen en helpen graag een handje mee met de auto vooruit duwen. Je hoort ze denken en lachen; koop toch een fatsoenlijke auto met vierwielaandrijving in plaats van zo'n hip karretje. We bedanken hen en gelukkig is de baan nu verder vrij om te vertrekken. Pécs ligt er fotogeniek bij met de sneeuw en de strak blauwe lucht.
Winter wonder stad Pécs
We maken een lange winterstadswandeling om te fotograferen. Dat is een genot in deze fotogenieke stad. In een eetcafeetje bekijken we de pas gemaakte foto's. Als de schemering inzet vertrekken we terug naar huis. Na een krakend koude nacht van maar liefst -17 graden hopen we toch echt dat we kort na opstaan naar Kisjakabvalva kunnen rijden om daar de aannemer te ontmoeten.

De sneeuw is op enkele plaatsen ijs geworden en we moeten een redelijk hoge heuvel over. Maar het valt allemaal reuze mee. aannemer Steier en zoon staan al te wachten bij Klumpa tanya.

Fraai houtstoeldak van de stal bij Klumpa Tanya,
een toekomstige speelstal
We bekijken en bespreken nog eens de klussen door en ze verklaren spoedig te zullen beginnen met de renovatie, als het weer het toestaat. Er valt nog heel veel te doen, maar de potentie is daar om er iets heel moois van te maken. Na overeenstemming over de vaste prijs voor verbouwing geven we elkaar een stevige handdruk. We zien hen voorlopig niet meer en ze zullen aan de slag gaan als wij weer in Nederland zijn. Dat is prettig want het zijn goede vaklui waar we van op aan kunnen, dat hebben ze tijdens de verbouwing van Pillangó Tanya al bewezen.

Ondertussen hebben we honger gekregen en willen graag even bij Rita langs voor een hapje, babbel en uiteraard om ook bij haar wijntjes te kopen. Ze is eigenaresse van een knusse pizzeria in Villány (Fefi's). Ze maakt uitstekende pasta's en gebruikt daarbij verse kruiden. We voelen ons hier heel welkom en Rita hoopt altijd dat ze even tijd heeft om bij te babbelen tussen de bedrijvigheid door. We nemen twee heerlijke syrah wijnen mee van haar broers wijnhuis. Voorzichtig lopen we naar de auto terug want het is glibberig buiten. De volgende dag staat een bezoek met Gábor vast om een handgemaakt keukenmeubel te gaan bekijken in Bóly. Dit bedrijfje maakt zelf kasten, klepbanken en keukenmeubels. Het meubel dat we op het oog hebben wordt meteen door ons gereserveerd. We vinden deze erg mooi voor de vakantiewoning Klumpa tanya. Het adres zullen we onthouden want deze meneer maakt erg mooi werk. Dan rijden we terug met Gábor om Szilvia op te halen.

Thermaalbad Harkány, ook in de winter heerlijk
We hebben namelijk afgesproken om een bezoek te brengen aan het thermaal bad van Magyarhertelend. Zodra we in de Mecsek aan komen begint het opnieuw te sneeuwen. Dat betekent voorzichtig rijden in de haarspeldbochten van de Mecsek. Maar wat is het lekker om met zulk koud weer het warme thermaalbad op te zoeken. Het bad is 39 graden heet. Oei, daar loop je echt niet snel in. Maar zodra je eraan gewend bent is het heerlijk. We vinden dit thermaalbad in Magyarhertelend ook mooi, net als de baden in Siklos en Harkany. We zullen hier zeker vaker komen. Weer een goede tip erbij voor onze vakantiegasten.

Morgen is de laatste dag van 2014 en die willen we beslist meemaken in Pécs. Het vriest dat het kraakt en we bereiden ons voor om bij minus 18 oud op nieuw te vieren. Dat worden dus de snowboots en russische mutsen. Inclusief de oorflappen! In het centrum is het vol met vrolijke mensen, jong en oud. We nemen meteen maar een Forralt Bor of glühwein van een goed wijnhuis om ons vanaf het begin warm te houden. We dansen op de live muziek maar uiteindelijk houden we het niet warm. We proberen een café in te duiken maar dit zit propvol. Trouwens de andere café's ook. Gelukkig is de koffie-,/ijssalon geopend en daar drinken we een Macchiato. Ondertussen tikt de klok door en spoeden we ons naar het széchnyi plein voor de Himnusz (volkslied van Hongarije) die stipt op nieuwjaar wordt gespeeld en luid en hartstochtelijk wordt meegezongen door de Hongaren en natuurlijk het aansluitend vuurwerk.
B.U.É.K. stadsvuurwerk

Na dit prachtige spektakel lopen we met de meute terug naar de auto. In het vlinderboerderijtje zetten we snel de elektrische deken aan en kruipen behaaglijk onder de wol. De volgende dag laden we de klaargezette koffers in de auto en vertrekken over een zeer stille autobaan richting Passau. Iedereen is nog in diepe slaap na het feestgedruis. Door de ijzel meldingen en daarop aangepaste snelheid komen we met enige vertraging aan in een gezellig hotelletje met een Nederlandse eigenaresse. Na een warme douche komen we bij van de reis en nemen plaats in het restaurant voor een heerlijk Beiers diner. De volgende dag nemen we na een stevig ontbijt afscheid en later die middag zijn we thuis. Koffers vol herinneringen en dozen met flessen wijn worden uitgeladen. Het nieuwe jaar zijn we begonnen met project 2; Klumpa tanya. Deze boerderij wordt ingericht als vakantieverblijf voor 4 personen. Gisteren heeft de aannemer laten weten al druk doende te zijn en heeft al enkele klussen geklaard. Een spannend en mooi begin van het nieuwe jaar!

SNP Natuurreizen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten