maandag 31 augustus 2015

"Tedje"

[mei 2015] We parkeren de auto bij het Vlinderboerderijtje en zien al gauw dat Ildikó en buurman Gyula alles netjes in orde hebben gemaakt rond om het huis en in de tuin. De nieuwsgierigheid kriebelt wat er weer groeit en bloeit in de tuin na een paar maanden afwezigheid. De tuinstoelen gaan snel naar buiten en met een welkom verfrissend drankje op het terras komen we een beetje bij van de reis. Maar al gauw maken we een wandeling door de tuin en zien de paarse seringen bloeien en ook de acacia's beginnen hun witte bloesem te krijgen.
Bloeiende Acacia's in de tuin

Tijd om de koffers uit te pakken. Een frisse douche laat voor even de vermoeidheid van ons afstromen. De buurman ziet en begroet ons vanaf zijn paard en wagen en probeert een praatje te maken. Hij probeert uit te leggen dat hij het zo jammer vindt dat de gasten uit Nederland hem alleen maar kunnen begroeten. Want de buurman zou zo graag eens een praatje met ze maken. Daar is hij altijd wel voor in. Zo babbelen we met wat nieuw geleerde Hongaarse woorden en de nodige gebarentaal met onze buurman. Hij vind het prachtig.

's Morgens straalt er een mooi voorjaarszonnetje. We ontbijten in de tuin. Dat is een van de fijne dingen hier. Zeven maanden per jaar lekker in de openlucht ontbijten. We besluiten tot een fietstochtje naar Bóly en komen onderweg de schaapsherder tegen. Hij wenkt ons en we babbelen over het weer en zijn kudde schapen. Even verder zien we drie ooievaars in het veld en velden vol met koolzaad met hun opvallende felgele bloemen. Uiteindelijk komen we bij Kiskasztély (klein kasteeltje) in Bóly aan.
Koolzaad, hectares koolzaad!

Hier kun je in het voorjaar en in de zomer grillen op donderdagavond vanaf zes uur en verder is er een rustig terras voor een drankje of ijsje. In dit mooi opgeknapte oude gebouw kun je een squash baan huren of een partijtje biljart spelen. Een mooie aanwinst voor het dorp.

We maken een afspraak bij Hajnalka, de kapster en bij Felicia, de tandarts voor een controle. Felicia is een uitstekende tandarts. En voor een prijs die ongeveer vijf maal goedkoper is dan in Nederland, is dat voor ons een no-brainer. Nog even bij de bakker ons favoriete 'Tiroli' bruinbrood halen en ook nog even naar de frisse groente en fruitwinkel waar ze werkelijk van alles hebben, supervers. Uiteraard wordt het ook tijd om de Hongaarse vrienden weer te ontmoeten en we spreken af bij Kiskasztély voor een grillavond. Als we aankomen met de fiets is er nog niemand. We zijn wat vroeg.

Maar al gauw komen ze er aan en tot onze verbazing zijn ook Tom en Maria met hun kinderen er bij. Dat is gezellig. Ze zijn nu ook hier. Tom hoeft even niet te werken in het hotel in Tirol. Zo zijn we onverwachts compleet, gezellig. We kletsen heel wat bij. Helaas vliegt de tijd, de kinderen worden moe en we weten dat het afscheid weer voor een hele tijd is. Tom zien we pas volgend jaar weer hier. Maar met Facebook houden we tussendoor contact. Ook onze Duitse vriend Andreas heeft gehoord dat we weer in Hongarije zijn en stuurt ons de volgende dag een uitnodiging via Whatsapp. Dat willen we zeker proberen; een huisgemaakte pizza bij hem thuis in Liptód!
Best pizza ever!

Hij heeft nog meer Duitse dorpsbewoners uitgenodigd en zo leren we weer nieuwe mensen kennen. Dit 'restaurant' gaan we onthouden, verrukkelijke pizza's hebben ze hier! We maken een afspraak voor de volgende dag met Andy.

Het is bloedheet. Als we toch voorstellen om met de fiets naar het volgende dorp te gaan waar klumpa tanya ligt, zo'n twee kilometer... krijgt hij het al zichtbaar benauwd. Ach, die Holländer machen immer alles mit Fahrrad, verrückt. Maar uiteindelijk bevalt het tochtje op de fiets hem wel. Hij krijgt schik in de elektrische ondersteuning en vliegt werkelijk de heuvel op.

We bezoeken Klumpa tanya en leiden hem rond door deze recent aangekochte oude Zwabenboerderij. Er moet nog veel gebeuren en Andreas geeft ons her en der al wat verbouwtips, en biedt zijn hulp aan indien nodig. Zo blijven we nog wat rondneuzen en keren dan terug. We trakteren onze sympathieke vriend op een etentje en rijden met de auto richting Tettye wat uitgesproken wordt als ongeveer 'Tedje'. We eten bij Tüke borhaz; een tip van Cisca. Uiteraard nemen we er een glas wijn bij van haar wijnhuis Hegyem.
Fantastisch uitzicht bij Tüke Borház in Pécs

We genieten van de lekkere grill specialiteiten en het mooie uitzicht op de ruïnes en de stad Pécs die zich onder ons uitstrekt. Daarna bezoeken we het centrum waar muziek en een braderie op ons wachten. Helaas verandert het weer en wordt het opeens stormachtig en gaat het onweren. We keren snel terug naar huis en spreken af om de volgende vakantie weer af te spreken. Andreas wil ons dan uitnodigen om net over de grens in Kroatië te gaan eten waar hij een prima tentje weet. Dat staat!

Klumpa Tanya; under construction!
In Klumpa tanya wordt inmiddels druk gewerkt;
De betonvloer is gestort, nieuwe waterleidingen, elektriciteit, extra muur voor badkamer zijn gemaakt. We krijgen de opdracht om vloer en badkamer tegels uit te zoeken. De sloopwerkzaamheden binnen zijn gereed, nu gaat het zichtbare werk beginnen. Hopelijk zien we bij de volgende vakantie al resultaat hier van al het werk aan de authentieke Zwabenboerderij. Met de aannemer bespreken we de werkzaamheden door die nog verricht moeten worden.

Inmiddels is Sylvia, onze NL dorpsbewoonster ook hier en we besluiten bij te babbelen onder het genot van een typische Hongaarse verse langós in Bóly. Deze mag echt niet ontbreken. De volgende morgen bij het opstaan vangen we nog even snel een glimp op van dit heerlijke stekje, draaien de sleutel om en starten de huurauto. De rit terug naar het vliegveld Boedapest is begonnen. In Nederland wachten de komende tijd weer twee banen op onze onverdeelde aandacht.
Indeling Klumpa Tanya na renovatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten