zaterdag 10 mei 2014

Zoemende honingbijen en zonneschijn[April/mei 2014] Het Wizzair vliegtuig brengt ons vandaag van Eindhoven airport naar Boedapest Airport waar een huurauto op ons wacht. Een frisse Fiat Panda ditmaal die we online voordelig geboekt hebben. Na de administratieve plichtplegingen nemen we bij Mac Donalds om de hoek een snelle hap en bij de Tesco winkel in Boedapest halen we boodschappen voor de volgende dag. Handig dat deze bedrijven zo dicht bij elkaar liggen en we snel de autorit naar zuidwest Hongarije kunnen hervatten. We komen rond elf uur in de avond aan bij Pillangó tanya en pakken de tassen uit, nemen een verkwikkende douche en na een glaasje 'welkomst pálinka' gaan we snel slapen.

De volgende dag worden we gewekt door de vele vogels in de tuin waarvan vooral de fazant luidruchtig tekeer gaat. Ja, ja, we zijn wakker hoor en het wordt de hoogste tijd want de zon schijnt al naar binnen. Het dienblad met ontbijt en geroosterd brood wordt rap gevuld en mee naar buiten genomen. Met een zee van tijd is het zorgeloos genieten van het ontbijt onder het paviljoen. Daarna een lekker kopje koffie in het voorjaarszonnetje.
Lekker ontbijten in de tuin!

Het goede weer met af en toe een buitje van de afgelopen tijd heeft de tuin omgetoverd naar een mooie lente oase. De vele acaciabomen in de tuin staan volop in bloei. Ze ruiken heerlijk zoetig en het is een gezellig geluid met die zoemende honingbijen. Over een aantal maanden hebben ze daar heerlijke acaciahoning van gemaakt, hmmm!

Uiteraard laten we onze Hongaarse vrienden weten dat we weer zijn gearriveerd in het Hongaarse land. We genieten volop van het prachtige weer en blijven lekker zonnen in onze tuinstoel. De ooievaars hebben alweer kleintjes en het is zo´n leuk gezicht als ze hoog op hun nest zitten bij de kerk. Soms vliegt er een voorbij om eten te zoeken zoals een lekkere kikker.

Gertjan, de andere Nederlander uit ons dorpje, komt al gauw een kijkje nemen of we er al zijn. Leuk om elkaar weer te treffen in Kisbudmér. Hij schuift aan en we babbelen over wat zich heeft afgespeeld in het dorp in de tijd dat we elkaar niet gezien hebben. Zo lekker om de hele dag buiten te zijn en te genieten van de simpele dingen van het leven als de zon, een spannend boek en de dierengeluiden om ons heen. De volgende ochtend stopt er een auto voor ons hek en warempel dat is Gábor. Samen gaan we op het terras zitten en we merken dat we ons moeten insmeren met zonnebrand creme... Hey, dat gaat snel hier in de zon. De telefoon gaat en de moeder van Gábor belt. Meteen krijgt Rob de telefoon overhandigt en samen babbelen ze verder in het Zwaabs-Duits. Het is grappig te merken hoe we bij deze 'familie' zijn gaan horen.
Prachtig Pécs

Vriendschap met Hongaren is een vriendschap voor het leven. We maken een afspraak met Gábor om op hun vrije dag (Dag van de Arbeid) naar Villány te gaan. Er is daar namelijk een wijnfeest van maar liefst vier dagen lang. Szilvia en Krisztófer zijn er ook bij. Er wordt een sportieve demonstratie gegeven met een soort trampoline schoenen en we drinken samen op het terras een latte macchiato.

Daarna fietsen we terug want Ildikó, onze huismeester, komt op bezoek. Ze komt haar loon ophalen en we nemen de data door van de komende gasten zodat Pillangó tanya er dan ook weer piccobello uit ziet. Met ons beetje Hongaars en haar beetje Duits en met veel gebaren begrijpen we elkaar. En anders is daar altijd nog de vertaalapp... Vergis je niet, de Hongaarse taal is werkelijk abacadabra en lijkt in niets op de ons bekende West-Europese talen. Gábor en Szilvia nodigen ons uit voor een etentje bij hen thuis. Blij verrast zijn we als we even later een sms berichtje krijgen dat we diezelfde dag óók nog eens uitgenodigd worden door andere gezamenlijke Hongaarse kennissen. We geven aan dat we dan maar wat later die middag komen. Maar daarop krijgen we al snel bericht terug dat het twee etentjes gaan worden; één om twaalf uur en één om zes uur 's avonds... Die maffe Hongaren toch.
Mooie vergezichten vanaf het fietspad

Het is gezellig om iedereen weer te zien en te spreken. Omdat we ons niet overeten is twee warme maaltijden op een dag wel te doen en we genieten van de bekende hongaarse gastvrijheid! Helaas zien we Támas en Márika minder vaak omdat Támas regelmatig voor enkele maanden werkt in een hotel in Tirol. Daarom nemen we voorlopig weer afscheid van hen tot oktober. We fietsen naar de buurdorpjes Kisjabkávalva, Villány, Villánykövesd en Palkónya en uiteraard bezoeken we de mooie stad Pécs. Hier vindt momenteel een tentoonstelling plaats van Leonardo da Vinci.
Ambachtelijke kraampjes 

De ambachtelijke kraampjes op het plein straalt gezelligheid uit en trekt veel bezoekers. Als het een dag minder weer is gaan we naar het thermaalbad in Harkány. Heerlijk onderdompelen in een warm thermaalbad op deze natte dag. Helemaal niet erg zo´n regendagje tussendoor! Als we naar buiten zwemmen moeten we toch wel stiekem lachen. Er vallen een paar druppels regen en wat doen de Hongaren dan? Jawel, ze steken de paraplu ook op in het thermaalbad! Een komisch gezicht.

Thuis douchen en naar een indrukwekkende uitzending over Anne Frank op tv kijken. Met Sylvia en GJ gaan we pizza eten in het dorp Szederkény en als afsluiter nemen we nog een goed glas wijn in Villány. Daarna nemen we afscheid met een kopje koffie bij GJ en Sylvia en we zullen elkaar komende zomer weer treffen. We maken het huis en de tuin in orde voor vertrek en de komende gasten. De laatste vakantie avond eten we met Gábor, Szilvia, dochter Nikki en zoontje Krisztofér in dorpje Töttös. Leuk om zo steeds meer culinaire adresjes te ontdekken waar Hongaren graag komen. Daar kunnen we onze gasten weer op wijzen.

We nemen ook afscheid van deze lieve mensen en het mooie zonnige land. We verheugen ons alweer op een weerziens en omdat we weten dat het in Nederland regenachtig is valt het afscheid van Hongarije ons behoorlijk zwaar. Maar klagen doen we zeker niet, het is heerlijk geweest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten