zaterdag 10 mei 2014

Busójárás verduveld leuk feest


[februari 2014] In de auto op weg van Eersel naar Eindhoven airport babbelen we gezellig met onze 'ome Alex' die ons naar het vliegveld wil brengen. We nemen afscheid en wachten op het Wizz Air vliegtuig. Het is ons wederom gelukt om goedkope vliegtickets te scoren bij deze maatschappij! We zijn weer in opperbeste stemming voor ons volgende Hongarije avontuur. Ook in de maand februari is er van alles te beleven. Zo willen we beslist het traditionele Busójárás feest (carnaval) in Mohács beleven. Het staat al langer op ons verlanglijstje maar het is er nog steeds niet van gekomen. Deze Busójárás viering staat op de Unesco wereldlijst voor culturele hoogtepunten.
De Busós bij de Donau in Mohács

De jaarlijkse viering wordt gehouden op de carnavalsdagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag met een spectaculair vuur op het marktplein van Mohács. Tussen het tumult van de 'Busós' door treffen we op de laatste Busójárás dag onze Hongaarse vriend Gábor aan op het plein. Het ziet er reuzegezellig uit met braderie, mensen met tradionele maskers ofwel de Buso's, volksmuziek en dans. Volgens historici wordt met het Busójárás feest het verdrijven van de Ottomaanse Turken herdacht door middel van veel lawaai maken met ratelaars en door maskers op te zetten. Na 161 jaar kwamen de Kroaten uit hun isolement. Ze waren in 1526 tijdens de Turkse invasie gevlucht naar een eiland langs de Donau in het moeras van Mohács. Ze besloten zich als ware duivels met angstaanjagende maskers en in schapevacht te verkleden om op deze wijze de bijgelovige Ottomaanse overheersers schrik aan te jagen. Deze schrokken hier inderdaad hevig van omdat ze dachten met demonen te maken te hebben die hun ziel wilden nemen en zo renden ze met doodsangst weg van Mohács nog voor de zonsopgang. Overigens is er ook een andere, meer vredelievende uitleg voor dit feest, namelijk het verjagen van de winter in plaats van de Turkse krijgers...

Vandaag, de dag voor aswoensdag is er op het plein dus een groot vuur en keiharde kanonschoten om de winter definitief te begraven. Het lente seizoen mag beginnen! Daar kijken we samen met de Hongaren uiteraard graag naar uit. Met vrienden vieren we daarnaast 'internationale vrouwendag' op acht maart met een hapje eten bij restaurant Fefi's in Villány. Hilda wordt verrast door Gábor met een mooi verpakte tulp. Een Hongaarse traditie op vrouwendag. Als we daarna het thermaalbad in Siklós bezoeken is op deze speciale dag de entree gehalveerd en de baden zijn sfeervol verlicht en er is live muziek. Szilvia en Hilda voelen zich wel heel speciaal en met z'n allen genieten we van het heerlijke thermaalbad.

De volgende ochtend fietsen we in het zonnetje naar buurdorp Kisjabkavalva over een vrijliggend fietspad met mooie vergezichten. We nemen daar een cappuccino bij restaurant- wijnhuis Jackfall. De serveerster herkent onze nieuwsgierigheid en biedt spontaan een rondleiding aan door de onlangs zeer fraai in oude stijl gerestaureerde Zwabische boerderij. Prachtig! De citer (muziek instrument) deed mij aan opa denken, hij had er ook zo een. De carnavalsweek is weer te snel voorbij gegaan en als we vanuit het zonnige Boedapest vertrekken met het vliegtuig wacht ons bij aankomst in Nederland nog een paar laatste zonnestralen van de dag. Onze oom heeft ons opgehaald van vliegveld Eindhoven en we mogen in Eersel aanschuiven voor een heerlijke maaltijd en een gezellige babbel. Heel veel dank! De winter is begraven en de lente mag komen. Ook in Nederland hopelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten