donderdag 9 januari 2014

Hongaarse 'Himnusz'

[januari 2014] Kerst vloog voorbij. Gezellig om het hier gemoedelijk in Hongarije te vieren. We krijgen het aanbod om zelfgemaakte, tradionele Hongaarse vissoep te proeven. Bij vrijwel elke Hongaarse familie wordt deze soep met kerstavond opgediend. Dat slaan we natuurlijk niet af.
Hongaarse Vissoep (Halaszlé)

De dag daarna wordt het hoogste tijd om serieus in beweging te komen na al dat vele eten. We maken een lange wandeling naar het buurdorpje Kisjakabvalva en visaversa. Het lijkt wel lente, met veel zon en een temperatuur van rond de 15 graden. 2013 sluiten we af met een terugblik op een mooie tijd in Hongarije met ontzettend veel zon en mooie herinneringen.

Oudejaarsavond gaan we naar Pécs. Het valt op dat er veel jonge kinderen en opa's en oma's komen kijken. Wel gezellig om met alle leeftijden te genieten van een feest. Gábor heeft al een berichtje gestuurd dat in dorp Bóly de sfeer in het buurthuis al erg gezellig is. De "stimmung ist toll" schrijft hij. Maar het is pas 22:00 uur.... helaas maar wij komen ná het vuurwerk pas naar Bóly. Het eerste kraampje dat we tegen komen ligt vol met allerlei petjes, hoedjes, gekleurde pruiken, toeters en verlichte hoorntjes.

Vuurwerk boven Pécs
Een hongaars gebruik tijdens 'szilvester'. Het lijkt een klein beetje op carnaval. Een uitstekend Ska bandje speelt, de stemming is feestelijk maar rustig en de kraampjes bieden lekkere Hongaarse hapjes en drankjes. Om tussendoor even op te warmen lopen we een stukje verder en daar zien we verwarmde terrasjes bij de café's. We gaan bij Murphy's pub naar binnen. Ook hier speelt een leuk, jazzy bandje. We drinken een Irish 'guiness' beer en genieten van de muziek en van de uitgelaten mensen op de dansvloer. Dan wordt het tijd om terug te gaan naar het plein.
We beginnen af te tellen tot....2014!! Nu wordt eerst het volkslied Himnusz gezongen door een vrouw op de tribune. 'God, zegen de hongaren'. Iedereen luistert aandachtig of zingt hartstochtelijk dit Hongaarse volkslied mee. Daarna is er een groot applaus en volgt een prachtige vuurwerkshow die een hele tijd duurt. We kijken achterom maar daar is alles duister. Hongaren steken zelf maar weinig vuurwerk af. Dat hoeft ook niet als de stad hier al aan heeft gedacht. Mooi om zo met het Hongaarse volk mee te genieten. Na het vuurwerk verspreiden de mensen zich rustig naar de café's of naar huis. Wij gaan ook nog door met feesten. Dus op weg van Pécs naar Bóly. In het buurthuis Erzsebet zit de stemming er ook goed in. We lopen net naar binnen en daar komen Gábor en Szilvia aangestormt. Boldog új évet! (Gelukkig Nieuwjaar) en dan volgt een duizelingwekkend soort Hongaarse foxtrot. We worden voorgesteld aan hun vrienden, familie en kennissen. Sommige kunnen ook een woordje Duits en dat is toch wel fijn voor ons. Hongaars blijkt een lastige taal om te leren.
Blijft lastig, dat Hongaars...
De lange tafels staan vol met flessen limonade, wijn, bier, pálinka en zelfgemaakt gebak. Iedereen neemt zelf spullen mee en deelt ze met de gasten aan tafel. Een soort 'American party' dus maar dan voor het ganse dorp.

De tijd is voorbij gevlogen en vroeg in de nieuwjaarsochtend trekken we ons terug in ons warme nestje. We zijn tegen de middag pas wakker en het is tijd om op te ruimen en de koffers in te pakken. Later op de middag gaan we naar het thermaalbad om nog even te relaxen voordat de terugreis begint.

Ildikó brengen we op de hoogte van de komst van de verschillende gasten in 2014. Wij zijn heel tevreden en vinden het erg prettig dat ze ons huis bijhoudt en het gras kort houdt als wij er niet zijn. De terugreis met overnachting in Aicha vorm Wald, Zuid Duitsland gaat voorspoedig en ook de reis naar Nederland de dag daarna loopt op rolletjes. Bij thuiskomst krijgen we een bericht van andere Hongaarse vrienden, ze hebben nu pas de kerstkaart ontvangen in Zuid Tirol. Helaas waren zij niet in Hongarije. Támas werkt namelijk in een hotel in Zuid Tirol waar het tijdens de kerstvakantie top drukte is en waar momenteel veel sneeuw ligt. Met hen spreken we af om te mailen en afspraken te maken bij terugkeer aan het mooie Hongarije in 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten