donderdag 9 januari 2014

Driving home for Xmas


[december 2013] Het plannen maken begon al vroeg. Hongaarse vrienden lieten via Facebook weten ook al uit te kijken naar hun kerstvakantie en een nieuwe ontmoeting in Hongarije. Rond half twee in de nacht gaat de wekker af, aankleden, een beetje eten en de lunch voor onderweg klaarmaken. We zien al gauw meer nachtelijke vakantiereizigers op de weg. Halverwege de reis, bij de Oostenrijkse grens doemt een dichte mist op met langzaam rijdend verkeer. Op de navi zien we dat de reis weleens lang kan gaan duren. Er ontwikkelt zich een heuse monster file op de M1 van Wenen naar Boedapest. De ellende begint al in de buurt van de Hongaarse grens. Iedereen is op weg naar huis voor de kerst en die thuisreis loopt blijkbaar via de M1... Driving home for christmas van Chris Rea op de radio is nu erg toepasselijk.
Eindelijk 'thuis'!
Met een flinke vertraging arriveren we in de avond bij Vlinderboerderij Pillangó Tanya. Gauw de elektrische dekens aan om het bed voor te verwarmen en de hoogste tijd voor een behaaglijke douche. Het doet goed om te weten dat er in Pillangó tanya absolute rust heerst en dat we de slaap die we nodig hebben echt gebruiken. De dag erna zijn we de te lange reis allang weer vergeten en we verheugen ons op wat nog komen gaat. Eerder hebben we met een bevriend Hongaars stel afgesproken om naar de kerstmarkt in Pécs te gaan. Vol bewondering kijken we naar de mooie stad, nu fraai verlicht met kerstmis. Een gezellige ontmoeting op het Szechenyi plein. We proosten op een weerzien met Glühwein en Punch van wijnhuis Matthias pinceszet uit Villány. Op de mooie kerstmarkt met oude ambachten zien we ook een kaas kraampje.
Sprookjesachtige kerstmarkt in Pécs
We proeven hier verschillende Hongaarse kazen en we willen onze Hongaarse vrienden zeker ook de Hollandse laten proeven. De kaasboer heeft deze wereldberoemde kazen natuurlijk ook! We bestellen blokjes oude Old Amsterdam en jonge kaas. Een stukje Belgische Roquefort maakt het af. Zo hebben we een bakje vol met blokjes kaas. Bij de Glühwein en gewone wijn is dit lekker snoepen. De kerstmarkt, kerststal en kerstboom maken indruk. Sprookjesachtig en heel sfeervol. Omdat het een heldere avond is rijden we naar de TV toren om daar vanaf de bergen een prachtig zicht te hebben op de stad Pécs. Bij het afscheid spreken we af om op tweede kerstdag een bezoek te brengen in Bóly. De volgende dag besluiten we te gaan ontspannen in het bij kuurgasten beroemde thermaal /kuurbad van Hárkany. Er zijn hier verschillende binnen en buitenbaden met geneeskrachtig water.
Dampend thermaalbad in Harkány
Buiten stijgt de damp op uit het warme thermaalwater in de koude avondlucht. Een mystiek sfeertje.Vanwege de hoge concentratie zwavel in het water ruikt het wel erg dus douchen voor vertrek is een aanrader! Bij thuiskomst gaan we naar het levensmiddelenwinkeltje in ons dorpje om onze post op te halen. Het is altijd gezellig babbelen met de eigenaar Ernö en we hebben typisch Hollandse stroopwafels voor hem meegenomen. Als zijn vrouw ons ziet wenkt ze en is weg. Na een paar tellen komt ze weer naar buiten en reikt ons heerlijk zelfgemaakt kerstgebak aan. Zo veel? Daar kunnen we wel een hele tijd van smullen. Hongaren zijn gul en tonen hun liefde graag met het uitdelen van lekkernijen. Het is verrukkelijk. Márika heeft hier goed haar best op gedaan! Köszönöm szépen (Hartelijk dank).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten