zondag 27 oktober 2013

Welkomstgroet van een Ransuil

Prachtig ochtendgloren
[oktober 2013] Om 17:00 uur stappen we in het WizzAir vliegtuig op weg naar Boedapest. Sylvia reist deze keer met ons mee, gezellig! In Boedapest worden we opgepikt door het autoverhuurbedrijf en even later zijn we op weg in een hippe, splinternieuwe Volkswagen Up richting ZW Hongarije! Bijna thuis in Pillangó tanya treffen we een prachtige Ransuil aan in een boom langs de weg. We zetten de auto een stukje achteruit en we kunnen op ons gemak deze schitterende roofvogel bewonderen in het licht van de autolampen. Een leuke begroeting en een mooi begin van de vakantie. We brengen eerst Sylvia naar huis waar Gertjan en de honden haar al opwachten. We nemen afscheid en spreken alvast voor morgen af.

Sleutelbeheerster Ildikó heeft het netjes op orde. De tuin en de tanya zien er keurig uit. Fijn om zo'n betrouwbare lokale kracht te hebben. De volgende dag ontwaken we met vrolijke vogelgeluiden en een warme zonnegloed.

Het is met de kachel uit warempel buiten warmer dan binnen. We verhuizen dus snel met ons ontbijt naar het pas gebouwde paviljoen. Een fijne plek om beschut te zitten en te genieten. We bekijken de appelboom en deze hangt vol met grote appels. Gertjan heeft eerder met de aanhanger diverse spullen van ons meegenomen naar Kisbudmér. Zo ook een fruitsap pers. We plukken wat appels uit de boom en maken verse appelsapwaar we in het zonnetje van genieten.
Vers sap uit eigen tuin
Geluk zit 'm soms in de kleine dingen des levens. Een bonte specht vergezeld ons hierbij. Hij zit druk te tikken op een nabije Acaciaboom, op zoek naar z'n ontbijt. Ondertussen sturen we een berichtje naar onze Hongaarse vrienden Gábor en Szilvia. We krijgen al spoedig bericht terug. Zondagochtend naar de vlooienmarkt in Pécs en daarna naar Thermal Spa Siklós, zo spreken we af.

De rust, de mooie natuur en uiteraard het goede weer geeft al gauw een ontspannen vakantiegevoel. Gezellig dat Gertjan en Sylvia ook voor even terug zijn in Kisbudmér. Zo kunnen we spontaan even naar elkaar toe. Morgen naar wijndorp Villány; lekkere Töltös kapozsta (gevulde kool) eten bij de Maul-wijnkelder en de voetbalwedstrijd Hongarije~Nederland kijken in het prachtige Halasi restaurant/ wijnbar.

Het valt op dat de Hongaren heel rustig zijn tijdens het kijken van de wedstrijd. Misschien heeft dit te maken met het feit dat het NL elftal de Hongaren van de grasmat blazen. Het wordt maar liefst 8-1 voor Nederland! Alleen als een Hongaar ook nog een eigen doelpunt maakt, reageren de Hongaren lachend met melige opmerkingen over hun spelers. De dag daarna op de markt in Pécs valt het weer op dat ondanks de grote drukte de mensen rustig praten. Dat voelt heel aangenaam en ontspannen aan. Deze Hongaarse mentaliteit bevalt ons wel. Na het marktbezoek eten we in Pécs een heerlijke goulash-soep-in-broodkom bij Murphy's pub.

Goulash in broodkom
Op het Szécheny plein voeren een aantal studenten een Hongaarse volkdans op, compleet met tradionele kleding.
We reizen door naar Siklós om heerlijk te gaan baden en de sauna te bezoeken in het thermale spa bad. Kristófer, de zoon van Gábor en Szilvia vindt het leuk om samen "Katze" te spelen. De bal overgooien en diegene die "Katze" is moet in het midden proberen de bal te vangen. De heerlijke bubbelbaden, thermaalbaden en de aroma sauna doen goed.

We nodigen Gabor en Szilvia uit om aanstaande woensdag bij ons in Pillangó tanya Hollandse appeltaart te komen eten. Ze nemen dan ook hun vrienden Támas en Mária en hun lieve dochtertje Hanna mee. Het is erg gezellig om elkaar weer te zien en te spreken. Beide heren Gábor en Támas kunnen goed Duits spreken en dat maakt het voor ons een stuk eenvoudiger. We moeten echt aan ons Hongaars gaan werken! Ondertussen is het nog steeds mooi zonnig weer. Als we het bedroevende weerbericht van Nederland zien op tv, zien we ook dat een depressie midden-Europa bedreigt. Als het de volgende ochtend regent beseffen we dat het voor ons voorlopig ook wel eens over kan zijn. Maar we worden blij verrast als we bij de bibliotheek in Bóly gaan internetten. Het weerbericht geeft aan dat het diezelfde middag nog opklaart en vanaf dan de vooruitzichten weer prachtig zonnig zijn!

We hebben deze week een afspraak bij het laser-gezondheids-centrum in Pécs ter controle van de laserbehandeling die Hilda van de zomer heeft ondergaan. Dr. Dorn Klára is uiterst tevreden en we maken een laatste routine controle afspraak in 2014. Heerlijk hoor, geen contactlenzen meer en een leesbril in de toekomst overbodig. Gertjan heeft later deze week ook een afspraak gemaakt met de tandarts en wij willen ook wel eens kennismaken met deze tandarts zo dicht in de buurt. Félicia is een zeer vakbekwame dame en ze controleert goed. Als ze op verzoek van Hilda uitgebreid kijkt naar de tand die volgens de Nederlandse tandarts moet worden voorzien van een kroon, blijkt zij geen afwijking te zien.
Ze besluit om voor de zekerheid foto's te maken. Ze bekijkt de foto's en er is alleen wat tandsteen tussen de kiezen te zien. Dit is wat het tandvlees wat irriteert en de pijn veroorzaakt, maar er is absoluut geen sprake van cariës of scheurtjes van de tand te bespeuren! Een koude douche dus voor mijn NL tandarts en voor Félicia: Nágyon Jó!~Uitstekend!

Grillen - Hungarian style -
Het goede Hongaarse leven gaat snel. Gábor en Szilvia nodigen ons nog uit voor een grill party bij hen thuis in Bóly. Nou de Hongaren weten echt wel wat koken is. Gábor grillt het vlees en Szilvia heeft lekkere salades en gebak gemaakt. Wat een verwennerij. Later deze middag spelen we met Kristófer Memory, hij is er een kei in en bezoeken we de kermis in Bóly.

De dorpsbewoners zijn in dit seizoen druk bezig met walnoten rapen. Onder de walnotenbomen van Kisbudmér is dan ook geen walnoot meer te bekennen. Jammer want in de appeltaart zijn deze heerlijk. Afgelopen augustus liepen de kinderen met kruiwagens vol met vlierbessen naar onze buurman. de buurman brengt de grote hoeveelheden fruit naar de fabriek waar ze hiervan jam, sap en pálinka maken of naar restaurants brengen. Zo verdienen de dorpsbewoners en de kinderen er een extra centje bij en wordt er goed gebruik gemaakt van al het fruit en noten.
De appelboom in de tuin; bomvol appels

Straks tegen het winterseizoen zullen de dorpsbewoners net als vorig jaar gezamenlijk hout in de omgeving gaan kappen. Alles wat jezelf kapt mag je houden en in de winter zit iedere dorpsbewoner er weer warmpjes bij. Thermaalbaden bezoeken was onze planning in deze vakantie. Maar het weer is veel te goed en buiten zijn is echt veel te lekker. Daarom laten we de badkleding achter bij vertrek en in de wintermaanden zullen we hier meer gaan genieten. Maandag maken we de tanya winterklaar en de koffers gaan de auto in.

De terugreis naar Nederland is weer een feit. Op het vliegveld Eindhoven staat onze oom al klaar om ons op te halen. We worden in Eersel hartelijk ontvangen door deze lieve mensen. Zelfs een gedekte dinertafel staat voor ons klaar. Wat een welkom in Nederland gevoel! Bedankt voor de gezelligheid en gastvrijheid. We nemen na een tijdje afscheid en dan is het nog even naar Limburg rijden.
Meer weten over vakantie vieren in hongarije?
Ga naar startpagina hongarijevakantie !

1 opmerking: