maandag 5 augustus 2013

Paviljoen en een scherpe blik

Kersen uit eigen tuin zijn het lekkerst
Eenmaal in de Vlinderboerderij luchten we het huis en pakken de koffers uit. Yesss, we zijn weer thuis en hier mogen we een hele tijd vakantie vieren! Wat staat er allemaal op de planning? Morgenvroeg naar Pécs voor een oogonderzoek bij Hilda die na lang nadenken de knoop heeft doorgehakt en haar ogen (met dioptrie-4,5 en -5,25) hier laat laseren. De komende dagen zijn we lekker bezig met de tuin en tussendoor plukken en genieten we van de heerlijke kersen en pruimpjes. De appels zijn al aardig groot maar zijn nog niet rijp. Begin oktober kunnen we daar van genieten. De boom hangt zo vol met appels dat de takken helemaal doorbuigen.
De dag breekt aan dat de ogen van Hilda gelaserd gaan worden bij Lazirisz egeszeg központ in Pécs. Een beetje gespannen voor wat komen gaat. Maar het valt uiteindelijk reuze mee met de controle en het laseren. Na 30 minuten zitten we alweer in de auto op weg naar huis. Twee dichtgeplakte ogen en ieder uur oogdruppels is het resultaat voorlopig. De komende 1,5 dag is Rob dus de huisman. Hij heeft het er maar druk mee want dezelfde middag komen ook dorpsgenoten het langverwachte schaduwpaviljoen maken en Rob helpt mee met dakpannen sjouwen.

Zsuzsanna en Rob rusten even uit
Het is een zonnige warme dag en dan willen we op zijn tijd ook wel een glaasje koel drinken, klusje voor Rob dus. De Hollandse pannenkoeken die Rob voor ons bakt vallen goed in de smaak. Rob slaapt goed vannacht. Gelukkig mag Hilda op dag drie de bandage van de ogen halen en dan is het eindelijk zo ver om de ogen weer te openen.... Want hoe ziet het paviljoen er eigenlijk uit? Wauw, dit is echt al heel gaaf. Het paviljoen is weliswaar nog niet helemaal af maar de constructie staat al.

De ogen moeten nog erg wennen aan het licht en nog lang niet alles is duidelijk zichtbaar. Dat wordt geduld hebben. Dat geduld wordt de eerste dagen danig op de proef gesteld door het lezen van een boek. Het lukt wel, maar na twee bladzijdes is het over...gggrrr het is zo spannend. Na enkele dagen gaat het echter alweer een stuk beter met het zicht. Ondertussen is het paviljoen ook klaar en we nodigen Zsuzsanna en Valentin uit voor een zaterdagavond BBQ. Intussen is Gertjan, onze NL dorpsbewoner ook gearriveerd uit Nederland. Wat gezellig om samen een hapje te gaan eten en daarna een glaasje wijn te drinken op deze nieuwe lommerrijke schaduwplek.

Een plaatje!
We maken verschillende uitstapjes met GJ en dit doen we ook met onze Hongaarse vrienden Gábor en Szilviá. We bezoeken het Rock festival in Bóly waar we nog meer bekenden treffen, we houden nog een BBQ, op de e-bikes naar Villány voor een hapje en een drankje en gaan nog een keertje zwemmen met Gábor, Szilviá en zoontje Christofer (6 jaar) in Orfü Aquapark. Gertjan vraagt om samen nog een duik te nemen in het Siklós Spa bad. Deze vakantie hebben we veel rondom Pillangó tanya ondernomen. Geen lange ritten dus maar daarvoor in de plaats met vrienden ontspannende uitstapjes gemaakt. Op zijn tijd ook wat klusjes aan het huis gedaan en ruim de tijd genomen om uit te rusten, te lezen, kletsen en natuurlijk te genieten van het paviljoen en het verkoelend bubbelend zwembad . Ook het herstel van de oogoperatie verloopt voorspoedig. Dit is goed bevallen en het is een genot te weten de rest van je leven geen bril of contactlenzen meer te hoeven dragen.
Orfü aqua park bij het meer van Orfü

De laatste avond trakteren we ons zelf nog een keer op een heerlijk diner bij Csarda Fulemule. Gertjan komt de dag daarna met een lekker gebakje van de bakker en we smullen samen en maken nieuwe afspraken om elkaar gauw weer te treffen in Nederland en Hongarije. De volgende keer zal vriendin Silvia ook in Hongarije zijn en daar kijken we naar uit. Dan is het echt tijd om te vertrekken en we rijden nog even langs de autogarage van Gábor.
Réklam!

Nog even de schalen terugbrengen van de heerlijkheden die zij tijdens de barbeque meebrachten; eigengemaakte Kukorica salade en een grote abrikozentaart. Jaja want we hebben de verjaardag van Szilviá en Rob, toevallig allebei 23 juli jarig, samen gevierd! Gábor vindt het afscheid zichtbaar jammer en we spreken af een programma te maken voor de volgende keer.
Pillangó Tanya staat er knap op
Vislááááttt.
Hongarije verlaten valt ons altijd zwaar, de weken daar kunnen niet lang genoeg zijn. We rijden niet meteen naar huis maar verwennen onszelf met een laatste overnachting in Aicha vorm Wald in Beieren als welkome tussenstop. Om zo nog even in vakantiesfeer te blijven. Plannen worden gesmeed om het volgend jaar de keuken aan te pakken; nieuwe tegels en een nieuw keukentje. Nieuwe plannen waar we voorlopig nog even over kunnen nadenken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten