zaterdag 11 mei 2013

Het vakantieseizoen 2013 gaat van start!

[april 2013] Tijdens het aftellen van de dagen voor ons vertrek naar Hongarije, krijgen we van onze vriend Gábor een FB berichtje dat in Hongarije de weergoden hebben besloten om de lente dit jaar maar over te slaan om meteen maar met de zomer te beginnen. De weerman heeft hier nu dan ook weinig te doen. Alleen maar náp (= zon). Lekker vooruitzicht zo. Veel zomerse kleding inpakken lijkt een goed idee. Het is bijna niet te geloven, want bij vertrek is het fris en in Duitsland volgen nog veel regenbuien.

Zodra we in de buurt van Hongarije komen begint de temperatuurmeter echter aardig op te lopen en de wolken verdwijnen. Zo komen we rap in vakantiestemming. Als we laat in de middag Kisbudmér binnenrijden is het nog een zwoele 22 graden. De bomen in de tuin staan volop in bloei. Een kleurrijk plaatje. Alleen zullen we morgen in het zonnetje veel werk te verzetten hebben want het gras staat behoorlijk hoog vanwege het groeizame weer. Dat mag de pret niet drukken, we verlangen naar het zonnetje en uiteraard is een mooi verzorgde tuin wel prettig om in te genieten. Na een verfrissende douche voel je je weer een ander mens na zo'n flinke autorit. Maar voor de TV komt de vermoeidheid snel terug en we gaan op tijd slapen.

Appelboom in bloei
De klok rond slapen is niet moeilijk met al die rust om ons heen. Tussen bloeiende seringen en fruitbomen en het vogelgezang genieten we van het ontbijt op het zonneterras.

Wat is het fijn te weten dat we anderhalve week hiervan mogen genieten. De eerste dag wordt Pillangó tanya flink gelucht en gepoetst. Ook het lange gras in de tuin wordt gekortwiekt.

We trakteren onszelf na gedane arbeid op een diner in Mohács. De allereerste ontmoeting met Hongarije, was op dit terras aan de Donau. Waar we toen heerlijke pörkölt (goulash) hebben gegeten en waar Rob een heel stuk (hete!) paprika op at waar de tranen van over zijn wangen liepen zo scherp en waar de mensen om ons heen wel om moesten lachen. Dat doe je maar een keer en we zijn sindsdien uiterst voorzichtig met deze scherpe (eros) alma paprika (kleine appelvormige paprika). De pörkölt was toen erg lekker en we nemen deze opnieuw.

Zicht op de Donau bij Mohács
Genietend van het moment halen we herinneringen op van de eerste ontmoeting met Hongarije in 2010. De weerberichten tijdens ons verblijf zijn van een goede kwaliteit en de volgende dag is het maar liefst 32 graden. Da's wel wennen die warmte en af en toe duiken we onze tanya in waar het aangenaam koel is door de dikke lemen muren. Ook prettig is dat bij warme dagen het hier 's avonds vrij snel afkoelt. Je slaapt hier werkelijk als een roos.

Het is altijd weer leuk om de mensen uit het dorp weer te spreken na een tijdje van afwezigheid. We lopen een bekende jongen uit het dorp tegen het lijf die spontaan begint te babbelen in steenkolenduits over zijn studie in Pécs en de laatste nieuwtjes uit het dorp,

Márika verzorgd de kerk in het dorp en ze laat vol trots de mooie fresco's zien en we bezoeken Szuzsanna & Valentin die aan het andere eind van het dorpje wonen. Szuzsanna is druk bezig met ons tuinpaviljoen en heeft inmiddels ook hulp ingeroepen van een vakkundige, oude leermeester. We zijn dan ook erg benieuwd naar het resultaat. We zullen nog even geduld moeten hebben, maar dan heb je ook wat! Szuszanna stelt ons voor aan Ildikó. Deze kwieke dame wil graag de tuin bijhouden en onze Pillangó tanya poetsen en het huis luchten voor onze gasten bij onze afwezigheid. Het is een prettige kennismaking met deze attente vrouw. Ze woont ook in Kisbudmér en wil dolgraag een beetje bijverdienen. Ze lijkt ons een prima kracht. Leuk om kennis te maken en zo steeds meer vertrouwde gezichten te leren kennen.
Het is heerlijk bijkomen in de tanya. Zo kunnen we op TV ook de troonsopvolging volgen van Bea, Max en Alex. Leuk gedaan! Maar op zijn tijd een uitstapje maken is uiteraard ook niet verkeerd. We bezoeken de mooie stad Pécs waar talrijke tulipán (tulpen)in bloei staan. Bij een strak blauwe lucht maakt dit de stad nog mooier.
Lekker genieten van heerlijke Hongaarse koffie en ijs op een terrasje in de zon.

 's Avonds fietsen we op de electrische fietsen door het dorp over het fietspad over de heuvelrug met panoramisch uitzicht op weg naar het pittoreske Villánykövesd, naar een ons inmiddels vertrouwd en zeer goed étterem (restaurant) Csarda Fülemüle. Op aanraden van de ober neemt Hilda een lekker zoetwater visje. Ook het toetje is vermeldenswaardig want overheerlijk. We bestellen een witte Siklos wijn erbij en bij bestelling van het volgende glas wordt ons deze aangeboden als blijk van waardering voor trouw bezoek. Klantenbinding Hungarian Style. Köszönöm szépen!
Heerlijk toetje bij Csarda Fülemüle

We stellen de geste op prijs en vinden het heel fijn om zo'n uitstekend restaurant in de buurt te hebben. Een aanrader voor de gasten van het Vlinderboerderijtje! Ook omdat het goed te doen is met de fiets binnendoor via de eerder genoemde prachtige panoramische route. Bijkomend voordeel van de tweewielers is dat je gezellig samen een wijntje of pálinka kunt drinken zonder de eeuwige rij-jij-of-rij-ik discussie. Het gebied staat niet voor niets bekend om de uitstekende wijnen. Krijg je er geen genoeg van dan fiets je even door naar Villány en bezoek je de vele wijnhuisjes. Je drinkt de wijn hier vers vanuit de koele kelder!
'
Onze Hongaarse vrienden Gábor en Szílvia hebben ons uitgenodigd voor een wijnproeverij in hun wijnhuisje in het andere buurdorp Bóly. Ze kijken wat verwonderd dat wij op de fiets zijn gekomen. Dat doen Hongaren niet zo snel, die nemen nog de auto voor een bezoekje aan de buren...

Het wijnhuisje ligt iets verder in het dorp. We genieten op het terras van een goed glas wijn, de zelfgemaakte hapjes van Szílvia en de gastvrijheid van dit sympathieke stel. Er is een leuke klik tussen ons en bij afscheid maken we weer een afspraak om op maandag te gaan grillen. Maar eerst probeert Gábor een ritje op de elektrisch aangedreven fiets want daar is hij toch aardig nieuwsgierig naar!

Check ook Vakantievieren in Balaton en het te gekke Heineken Balaton Sound Festival
Beleef Toscane op z'n best!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten