zaterdag 23 februari 2013

Weekendje Boedapest

Sint Stefan Basiliek
Onderweg naar Boedapest rijden we op speciaal verzoek eerst naar het Velence meer. Hier gingen Bas en Theda vroeger ook vaak op vakantie. Een terugblik doet hen weer alles herinneren en ze vertellen vol enthousiasme over die tijd. Duidelijk een feest van herkenning! We lunchen hier en rijden vervolgens door naar Boedapest. In de middag arriveren we in het appartement in een prachtig neo-renaissancistische stijl is gebouwd. De ligging is fantastisch; pal in het centrum van Pest met een prachtig uitzicht op de grootste kathedraal van Boedapest, de Sint Stefan Basiliek. Zowel van buiten als van binnen is deze basiliek indrukwekkend mooi. Het stralende weer lokt ons direct naar buiten om de rest van de middag nog te benutten om de stad te bekijken. We lopen via de kettingbrug naar het hoger gelegen stadsdeel Boeda aan de andere kant van de Donau. Van hieruit hebben we een prachtig uitzicht op de Donau, het parlementsgebouw en de rest van Pest dat baadt in een winterse namiddagzon.
Parlementsgebouw gezien vanaf de Boedaheuvel
Omdat er zoveel te zien is, besluiten we de zondag om via de metro de stad verder te verkennen. De zondagochtendmis van 10 uur in de Szent Istváns (Stefan) Basiliek is begonnen en wij maken een deel daarvan mee. Bas steekt hier een kaarsje op voor hun pasgeboren kleindochter Puck. Daarna met de metro door naar het Hösök-Tér (Heldenplein), de beroemde winkelstraat Váci utca, de Synagoge en de joodse wijk, het operagebouw, het befaamde 'Gerbaud' koffiehuis en de Kleine Prinses aan de Donau. Er is zoveel te doen in deze stad. Alles zien gaat echt niet lukken in anderhalve dag.

Restaurant Spinoza
Als afsluiting van de vakantie gaan we - op aanraden van een vriend- eten bij Spinoza in de gezellig knusse joodse wijk. Dit eetcafé is van een Hongaarse eigenaresse die zo'n 15 jaar in A'dam heeft gewoond, getrouwd is met een Nederlandse man en inmiddels weer in haar geboortestad is teruggekeerd. Als ze hoort dat we uit NL komen komt ze al snel een praatje maken en vertelt honderduit over haar zaak en ze vertelt trots dat haar zaak de enigste zaak in heel Boedapest is die een directe relatie met Nederland heeft (de beroemde filosoof Spinoza). Naast de Nederlandse ambassade natuurlijk, grapt ze. We eten er heerlijk en als het dessert wordt gebracht wordt de piano bemand door een jongeman en worden we getrakteerd op fantastisch pianospel waarbij geen bekende pop klassieker wordt overgeslagen. Er heerst hier een goede 'vibe'! Wij zijn blijkbaar niet de enigen die dat vinden want er komen doorlopend mensen naar binnen. Een toptip voor degenen die naar Boedapest afreizen!

De grote Bazaar
De volgende dag zijn de laatste uurtjes Boedapest aangebroken. We nemen een ontbijt in de stad en bezoeken de grote bazaar/ markthal. de metro brengt ons weer terug, we halen onze koffers op en de tijd is aangebroken om de terugreis naar Eindhoven te aanvaarden. De terugreis loopt op rolletjes. We nemen afscheid van oom Bas en tante Theda waarmee we een geweldig leuke trip naar Hongarije hebben kunnen delen. En een herinnering die je kunt delen is twee keer zo leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten