donderdag 5 januari 2012

Oud op nieuw in Baranya

bulbby engels
Geen 'klus' vakantie voor Pillangó Tanya deze keer. Het weer is nu te koud voor stucwerkzaamheden. Wel komt aannemer Steier op 2e kerstdag geheel onverwacht even met zijn zoon langs om afspraken te maken voor de te verrichten werkzaamheden die waarschijnlijk in februari gaan plaatsvinden. Een uitgelezen kans om hen ook kennis te laten maken met een oerhollandse combi: koffie met appeltaart. En zo te zien bevalt dat prima ;-) Voor 2012 staan nog tal van werkzaamheden op het programma. Allereerst moet de achterzijde van het huis opnieuw gepleisterd en geschilderd. Het is vast lang geleden dat dit voor de laatste keer is gebeurd want de oude stuclaag begint hier op sommige plaatsen al los te laten. Dit terwijl de 'voorkant' van het huis eigenlijk nog best in een goede staat verkeerde voordat wij dit opnieuw gingen stuccen / schilderen. Een fenomeen dat je overigens veel ziet in Hongarije. De redenatie is dat een lelijke achterkant meer een probleem is voor de buren, zelf hoef je er immers niet tegenaan te kijken... Ongetwijfeld zal dit ook ingegeven zijn door beperkte financiële middelen. Verder moet een muurtje bij het terras opnieuw opgemetseld en het pad in de tuin doorgetrokken tot de voortuin zodat je van de garage naar de voordeur kunt lopen over ouderwets Hongaarse klinkers. De blokken natuursteen die her en der rond het huisje moeten nog verwerkt worden tot een mooi keermuurtje, maar dat moet wachten tot later. Rome is ook niet in één dag gebouwd!

Oudejaarsavond was een openbaring. De tegenstelling kan nauwelijks groter zijn. Waar het in Nederland van oudejaarsochtend tot ver in nieuwjaarsochtend onrustig is met geknal, is het op het Hongaarse platteland heerlijk rustig. Een paar knallen om 12 uur en dat was het dan wel. Wel staan vrijwel alle Hongaren om middernacht met de hand op het hart hartstochtelijk het volkslied mee te zingen; "God, zegen de Hongaren. Met vrolijkheid en voorspoed!". Wij nemen genoegen met de onvermijdelijke conference van Youp van 't Hek en met het massale vuurwerkfestijn in Rotterdam via de satelliet tv zien we toch nog een mooi vuurwerk. En het mooiste is nog dat dit vuurwerk op commando is uit te schakelen. Dát is nog eens een Happy New Year!

Op nieuwjaarsdag een stevige wandeling in de heuvels, dit keer samen met Sylvia en haar honden. De goede voornemens meteen maar omzetten in daden! Sylvia laat ons veel herten zien die een ongeoefend oog zouden ontgaan. De volgende keer nemen we toch maar de verrekijker mee.

De tuin krijgt ook weer de nodige aandacht. Allereerst krijgt de appelboom een stevige winter snoeibeurt en de rij van wijnstruiken wordt vrijgemaakt van het weelderige gras dat in de zomer kans heeft gezien om hoger te groeien dan de wijnstruiken... Meteen maar de nieuwe ranken aanbinden en bijsnoeien zodat we komend najaar hopelijk wel flinke trossen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten