vrijdag 4 mei 2012

Hongaarse lente = ZOMER !

[april 2012] Vanuit een al dagen druilerig NL met de auto onderweg richting Zuid Hongarije. Ons humeur wordt snel beter wanneer de duitse radio aankondigt dat er tropische temperaturen bereikt gaan worden in Zuid Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. De diskjockey heeft het over temperaturen van maar liefst boven de 30 celsius! Dat lijkt ons toch sterk. Maar inderdaad, als we rond een uur of vier in de middag arriveren bij Pillangó Tanya is het heel aangenaam weer al is het lang geen 30 graden. Eerder iets boven de 20. Nou ja, in ieder geval een stuk beter als het trieste weer dat we achterlieten in NL.

Syringa vulgaris oftewel de gewone Sering!
Meer dan aangenaam is het echter wanneer we de volgende ochtend de gordijnen opendoen en een stralend zonnetje ons een échte goedemorgen wenst. Dit keer lekker buiten ontbijten dus want om half negen in de ochtend wijst de thermometer al een zwoele 25 graden aan. De komende weken blijft dit weertype ons deel waardoor we er al snel belachelijk zongebruind bij zullen lopen. Wat is dát lekker zeg! Ik heb hier zo naar verlangt. De hele dag in zomerkleren en dat eind april.

Dat noemen ze nou een fijne start van de vakantie ;-) Na het ontbijt meteen de verrichte werkzaamheden checken die de aannemersfirma Steier in onze afwezigheid heeft uitgevoerd. Altijd spannend. Om te beginnen de wijnkelder of 'Pince', zoals de hongaren dat noemen. Dat ligt er strak bij, precies als doorgesproken. Een mooi gemetseld 'wenteltrapje' biedt nu toegang tot ons eigen wijnkeldertje voor de 'privé voorraad' ;-) Lekker decadent toch? Daarnaast ligt er in de voortuin nu een handig paadje van hongaarse klinkers naar de carport en is ook het stucwerk aan de achterkant van het huis szép (mooi) gemaakt en geschilderd. Een plaatje! Fijn om te ervaren dat het door ons gestelde vertrouwen in deze aannemer nooit wordt beschaamd. Je hoort wel eens anders, nietwaar?

Triple!
De volgende morgen al staan de Steiers op de stoep. Of alles naar wens is uitgevoerd? Onze enthousiaste reactie wordt op waarde geschat. We rekenen de uitgevoerde werkzaamheden af en spreken de volgende klussen door die nog op ons wensenlijstje staan. Dat lijstje is gelukkig nog maar erg kort. De tuinmuur (die tevens als keermuur fungeert) is danig aan een opknapbeurt toe getuige het aantal stenen dat we elke keer van het terras moeten oprapen... Daarnaast een muurtje maken van losse natuurstenen die her en der in de tuin liggen. Steier begint met meten en beloofd ons later een offerte door de sms'en. 

Na deze plichtplegingen wordt het tijd om eens echt van het prachtige weer te gaan genieten. Want het is serieus warm nu met temperaturen rond de 34 graden. Rob haalt daarom het zwembad uit de schuur, met bubbels! Een jacuzzi is misschien een te groot woord voor het opzetbad. Maar het genieten is er zeker niet minder om. Lekker zonnen op de stretchers om daarna weer af te koelen in het zwembad. Soms is het leven af. Gert Jan en Silvia komen nog langs met de vraag of we zin hebben om later in de middag naar Villany te fietsen om een paar wijntjes te gaan proeven, want daar is net een wijnfeest aan de gang. Dat vinden we uiteraard een strak plan!

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat de link niet meer werkt, had graag het opzetbad willen bewonderen. Wij moeten het doen met een opzet bad in Nederland, ook niet verkeerd. Maar het ziet er daar wel heel mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Leonoor, heb de link aangepast. Het is een 4 persoons Bubbelbad van Bestway. Lekker voor afkoeling in de zomer in de iegen tuin! Het is daar erg mooi. Als je nog geen vakantieplannen ocht hebben; het is ook te huur; http://vakantiehuisjehongarije.weebly.com/

    BeantwoordenVerwijderen