donderdag 5 januari 2012

Kerst in Baranya

[december 2011]

Toch nog een beetje witte kerst
Dit jaar vieren we voor de eerste keer kerst (Karacsony) en oud op nieuw (Új évet) in Pillangó Tanya. We komen vroeg op kerstavond aan in een besneeuwd Baranya dus wij hebben een witte kerst! Op eerste kerstdag daarom snel de snowboots aan voor een lekker verfrissende wandeling in de witte Villány heuvels. Nóg wit moet ik zeggen want de laag van vijf centimeter sneeuw smelt nu snel door het lekker zonnige weer bij een temperatuur van zo'n zeven graden. Ook in Hongarije is de winter eind 2011 ongewoon zacht. Maar wij hebben in ieder geval nog sneeuw gezien! Eigenlijk hebben we het beste van twee werelden, want uit de wind en in de zon heb je zowaar het gevoel dat het al lente is! Dus na de wandeling even lekker bijkomen op het terrasje bij een lekkere mok koffie en een stuk 'Hollandse' appeltaart.

Op eerste kerstavond zijn we uitgenodigd bij Gertjan en Sylvia. Als blijk van dank hebben we  een 'kerstpakket' samengesteld voor hen, inclusief een melige kerstmuts met knipperende lampjes voor Gertjan. Die zet hij prompt op zijn hoofd om hem de hele avond niet meer af te geven. Af en toe schrikt hij zelf van zijn lichtgevende spiegelbeeld als hij even in de oven spiekt hoe het eten er bij staat...
Het kerstdiner is overvloedig en smaakt heerlijk, net als de wijn uit Villány. Na het toetje lekker bijkletsen en we leren een nieuw dobbelspelletje genaamd "Mexicaantje". Hilariteit alom vanwege dit rare 'pestspelletje'. Moe maar voldaan zoeken we onze Tanya weer op.
Tweede kerstdag hebben we een tafel gereserveerd in de herberg "Tenkes Csarda". De vorige keer was ons dit heel goed bevallen hier.

Na een warm welkom kiezen we een tafeltje bij de open haard, want het is aardig guur weer buiten. De keus is vandaag niet moeilijk. Twee maal het Hongaars kerstmenu graag! De ene na de andere lekkernij wordt gebracht en na een tijdje begint het huisorkestje live muziek te spelen en kunnen we zelfs verzoeknummers aanvragen. Wat een verwennerij. Ja, het is een voortreffelijke tent hier. Prima prijzen ook.

Om in kerstsfeer te blijven bezoeken we de volgende dag in Pécs de Sint Petrus basiliek uit de 12e eeuw. Naast de prachtige fresco's was de kerk nu ook mooi versierd voor de kerst. De stad Pécs werd opgericht door de Romeinen en heette toen Sopianae. Later werd dit in Latijns Quinque Ecclesiae, naar de vijf vroegchristelijke kerken die hier al stonden, en waarvan de traditionele Duitse naam Fünfkirchen is afgeleid. Het Duitse Fünfkirchen is de middeleeuwse naam voor Pécs. Deze naam wordt nu overigens nog steeds gebruikt door de Zwabische Duitsers. Bij de opgravingen onder het Domplein (het plein voor de basiliek) vonden archeologen vijf vroeg-christelijke bidkapellen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten