woensdag 2 november 2011

Nazomeren in Kisbudmer

Zo'n muur willen we!
[oktober 2011] Herfstvakantie en dus vertrekken we weer goedgemutst naar Hongarije (ondanks dat Rob nog herstellende is van een stevige griep). Een snelle nachtelijke rit over de duitse Autobahn brengt ons rond acht uur 's ochtends aan de Oostenrijkse grens. Vanaf hier nog een stevige maar mooie rit van zeven uur door Oostenrijk / Hongarije tot Kisbudmér! Ook nu gaat er weer gewerkt worden aan de tanya; het terras aan de voorzijde wordt voorzien van natuursteen en er komt een tuinpad van oude Hongaarse klinkers. Zo hoeven we nooit meer met moddersloffen naar binnen! Daarnaast worden er nieuwe deuren geplaatst in het berghok en de zolder. De firma Steier levert wederom puik werk af.

De tanya is nu bijna 'af' en gereed voor verhuur in de zomer van 2012. Het 'to-do' lijstje wordt steeds korter: de achterkant van het huis wordt opnieuw gepleisterd en geschilderd en er wordt een betonnen vloer in de berghok en trap naar de Pince (wijnkeldertje) gestort.
Boogschieten in eigen tuin...
Dat is een mooie klus voor het voorjaar van 2012. Misschien dat we dan ook een tuinmuurtje laten opmetselen als daar nog tijd voor is, naar een voorbeeld zoals we dat zagen in Mohács. Ik laat aannemer Steier de foto zien die ik daar van had gemaakt (zie foto boven). Zijn antwoord op de vraag of hij een soortgelijk muurtje kan metselen stelt ons gerust: "Ja das können wir, aber schöner"...

Rob's droom was het ooit om te kunnen boogschieten in eigen tuin in plaats van een indoor hal bij een schiet vereniging. In NL is dit vrijwel ondenkbaar (op een kluitje, tuin te klein, buren niet blij, etc). In Hongarije echter heel goed te doen, en nog veilig ook! Waarom dan niet de handboog meenemen om ons lekker onbekommerd uit te leven met deze hobby? En passant krijgt Sylvia van Rob haar eerste schietles en ze doet het verdraaid niet slecht ook! Een natuurtalent?
Naast de werkzaamheden maken we natuurlijk ook deze keer veel tijd vrij voor de 'leuke dingen' in het leven.
Beeldenpark nabij Villány

Met Sylvia bezoeken we het beeldenpark bij Villány. We kunnen alles gratis bezichtigen omdat het 'toeristenseizoen' inmiddels is afgelopen en er niemand te bekennen is bij wie je entree kaartjes zou moeten kopen. Cultuur snuiven wordt nog leuker als het voor nix is... We klimmen naar de hoge berghelling waaruit de kunstenaars hun materiaal (zandsteen) voor hun kunstwerken mogen uithakken. Met een spectaculair uitzicht als beloning. Je kunt vanaf hier Kroatië zien! Het idee achter dit kunstpark is trouwens even simpel als sympathiek; beginnend kunstenaars en leerlingen van de kunstacademie mogen hier 'praktijk oefeningen' doen. Enige voorwaarde is dat ze het materiaal gebruiken uit de lokale groeve (praktijk oefening hakken en zagen dus) en dat het kunstwerk daarna op locatie blijft om te worden bewonderd door geïnteresseerden en natuurlijk toeristen.


Deel van de wijnstokken van 'Hegyem'
Bijzonder was ook het bezoek bij Cisca Ansem. Sinds een paar jaar bestierd deze energieke Amsterdamse haar eigen (biologische) wijngaard 'Hegyem' (mijn berg) in de heuvels van de Mecsek. We krijgen een spontane rondleiding over haar 'wijngoed'. Eerst wandelen we een flinke berg op naar de wijnstokken waar het edele vocht haar oorsprong vindt. Daarna dalen we af naar de prachtig gerestaureerde Zwabische boerderij met professionele wijnmakerij. Momenteel biedt ze werkgelegenheid voor 3 Hongaren in het piepkleine dorpje van 35 inwoners (in het plukseizoen zijn dat er uiteraard meer).
Altijd gezellig bij Tenkes Csarda
Ze heeft echter grootse plannen voor de toekomst. Zo wil ze op korte termijn een extra hectare zwaar verwaarloosde wijngaard aankopen en deze opnieuw in productie brengen zodat de huidige oogst van zo'n 600 flessen kan worden verdubbeld. Ook moet er een automatisch vulstation komen (dat gaat nu nog tijdrovend handmatig) en ook een trekker zou een welkome aanvulling in de bedrijfsvoering zijn. Om dit alles te kunnen bekostigen heeft Cisca een ludiek en vernieuwend concept bedacht. Voor €100,= per jaar gedurende 3 jaar kun je een 'obligatie' kopen van het wijngoed. In plaats van een jaarlijks dividend in geld krijg je uitbetaald in ... wijn natuurlijk! De inleg krijg je na de looptijd weer terugbetaald. Meer hierover vindt je op haar website. Al met al een knap staaltje ondernemerschap en een mooi voorbeeld van herstel van een economische motor in een kleine Hongaarse plattelandsgemeente die anders waarschijnlijk zal uitsterven. Complimenten!

Ook praten we bij met Con en Andrea in Szigetvar. Zij hebben een gouden tip voor ons; ga eens lekker uit eten bij Tenkes Csarda!;WAT een leuke tent is dat! Een Csarda is een beetje het Hongaarse equivalent van onze herberg. Voortreffelijk eten, een strijkorkestje (viool, gitaar en basgitaar) die hun live muziek aan je tafel komt spelen en een zeer gastvrije ontvangst en bediening. En ook hier is de prijs voor onze begrippen ZEER goed te doen!

Ontspannen in Siklos Thermal Spa

Als afsluiter van deze Hongaarse herfstvakantie laten we ons nog even heerlijk ronddobberen in het 36 graden warme thermaalwater van het hypermoderne thermaalbad in Siklos. What a treat!
Op de terugreis overnachten we in de gezellige Oostenrijkse 'bauernhof' Oberraderhof in het piepkleine dorpje Sankt Marienkirchen bei Schärding (pal voor de grens met Duitsland, let wel op; er ligt nog een andere Sankt Marienkirchen op 50 km afstand!). Ideaal gelegen op de helft van de rit en met een zeer attente gastvrouw. Dat het een echte bauernhof is merk je al als je komt aanrijden. Overal lopen er leuke beesten rond. Wij zagen; lama's, hangbuikzwijnen, wilde hazen en een fazant, tamme konijnen, katten en een lieve hond. Hangbuikzwijn Nora was echter onze 'favoriet'!

Voor meer informatie over vakantie in hongarije klik je op startpagina hongarijevakantie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten