zaterdag 14 mei 2011

Met mam naar Hongarije

Samen met mam

[april/mei 2011] Deze keer wordt het een speciale reis. De vakantie is eindelijk aangebroken en onze(schoon)moeder van 78 jaar en nichtje Angelique (ze kan er geen genoeg van krijgen!) gaan met ons mee voor een weekje "Pillangó Tanya". Voor (schoon)moeder is de reis een hele ervaring en ook is alles nieuw voor haar. Haar laatste vliegreis dateert namelijk van ver in de vorige eeuw... Het is leuk om haar nu alles 'live' te laten zien en beleven. De eerste avond overnachten we in pension Fogado met 's ochtends weer het uitstekend ontbijt. We spreken af met eigenaar heer Witzl dat hij de aannemer inseint om de volgende dag terug te komen voor het doorspreken van de werkzaamheden in juli/augustus.
Tuinman in actie
Zo nu eerst even boodschappen halen en de bestelde hibiscussen (waarvan we een fleurig haagje willen maken voor het verhoogde terras) ophalen in Bóly. Van moeder krijgen we nog een bloeiend struikje voor in de tuin kado. Rob kan zich ook deze vakantie dus weer uitleven in de tuin.

De volgende dag hebben we een afspraak met de loco-burgemeester van het dorp inzake de onlangs rigoureus gesnoeide bomen achter ons huis door de gemeente. Of dit (modder) problemen gaat geven voor het huis bij harde regen. De loco legt uit dat de bomen zijn gesnoeid voor het behoud van de wijnkelders die er onder liggen.

Andrea komt naar Kisbudmér om ons te helpen met vertalen. Het gesprek met de loco-burgemeester verloopt voorspoedig, het is allemaal goed voorbereid. Ze geeft aan dat er nieuwe bomen worden geplant en ze legt uit dat er zich geen problemen kunnen voordoen omdat het water het huis nooit kan bereiken. De tanya ligt zodanig, dat het afstromende water alleen links en rechts van het huis stroomt en nooit direct naar beneden. We hebben met de makelaar rond het huis gelopen en we moesten inderdaad concluderen dat dit het geval is. Gelukkig maar. Bij het afscheid nemen worden we en-passant uitgenodigd voor het dorpsfeest aanstaande zondag. Bij goed weer zal het doorgaan en het lijkt ons erg leuk om deel te nemen en kennis te maken met alle mensen die in Kisbudmér wonen. Met (schoon)moeder en Angelique ondernemen we leuke uitstapjes naar Móhacs, Pécs en de zondagsmarkt, beeldenpark en wijnfeest in Villány.

Het is heel gezellig zo'n weekje samen optrekken. Het dorpsfeest kan echter geen doorgang vinden, na een lange tijd van droogte regent het deze zondag pijpenstelen! De boeren in ZW Hongarije zullen er blij mee zijn, wij wat minder... Wat jammer voor de organisatie. Hopelijk is de volgende feestdag als we weer in Kisbudmér zijn. De heer Witzl heeft met de aannemer afgesproken om maandagmiddag naar ons toe te komen voor het bekijken van de offerte en doorspreken van de werkzaamheden. De werkzaamheden gaan eind juli van start. Restauratie van de toegang wijnkelder, het "poetsen" van de buitenmuren (gladstrijken) en voorzien van een nieuwe lik verf. Ook wordt er aan de onderzijde natuursteen aangebracht. Sylvia, onze NL 'buurvrouw' in Hongarije, heeft ons halletje aan de binnenkant ook gladgestreken met Rigips (Girlpower!) zodat we in juli kunnen beginnen met verven. Zo zie je maar in een korte tijd toch het een en ander kunnen regelen en tegelijkertijd ook volop vakantie vieren.

In juli vertrekken we voor de eerste keer met de auto naar Hongarije. Dan wordt de 'grote verbouwing' verricht door de aannemer. Ook hebben we dan aardig wat te vieren: Rob's verjaardag en onze trouwdag! Heel gezellig om dit samen met Sylvia & Gertjan te beleven in ons tweede thuisland! We zijn nu weer een tijdje thuis (NL) en merken dat ook moeder Hongarije fantastisch vindt. Wie weet kan ze er nog wat jaren van mee genieten ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten