zondag 27 februari 2011

En dan ben je huiseigenaar in hongarije!

[april 2010] Dezelfde avond eten we in het wijndorpje Villány en proosten we met een heerlijk glas Bock wijn op ons "bijna gekocht" huisje. Vandaag bezoeken we Pécs voor een beetje ontspanning tussen de plichtplegingen door. De stad is ontzettend mooi en verzorgd. Er zijn veel prachtige gebouwen, pleinen, de Zsolnay fontein, kleurrijke mozaïek daken en een overdekte, hypermoderne winkelpassage. Wat een prachtige stad! een echte aanrader.
De prachtige provinciestad Pécs

Het is jammer genoeg weer tijd om te vertrekken. We hebben namelijk een afspraak met de advocaat (in hongarije regelt de advocaat wat bij ons de notaris zou doen). Nu is het beslissende moment, we gaan alles op papier zetten! De familie Karóly is inmiddels ook gearriveerd, strak in het pak.

Zsolnay fontein in Pécs
Het eerste wat opvalt in het advocatenkantoor is een enorme landkaart van ook een enorm land wat we niet snel kunnen thuisbrengen... Dat blijkt niet zo raar want het 'land' in kwestie betreft het groot Hongaarse Rijk zoals dat ooit bestond tot 1918. De Hongaren zijn duidelijk het grote onrecht van Trianon niet vergeten. In dit verdrag 'herverdeelden' de geallieerden zo'n beetje tweederde van Hongarije over de buurlanden als straf voor de oorlog - waar Hongarije in mee werd gesleept door Oostenrijk.

Andrea vertaald nauwgezet wat de advocaat Ds. Támasi allemaal verteld. Na de ondertekeningen verlaten we het kantoor. We nemen afscheid van de vriendelijke familie Károly. Makelaar Con en zijn vrouw Andrea begeleiden ons naar de OTP bank in Svigètvar om een hongaarse bankrekening te openen. Dat duurt best lang voor een ogenschijnlijk eenvoudige klus. Moe maar zeer tevreden over onze aankoop en dankbaar voor de hulp van Con en Andrea, nemen we afscheid. We gaan eerst een beetje ontspannen op een terrasje met pizza in het stadje Szigetvar.
Vanaf nu twee thuislanden!

Langzaam dringt het door nu. We hebben in een paar dagen gewoon een huis gekocht! In het voor ons nog tamelijk onbekende Hongarije... Soms moet je je hart volgen nietwaar? Dat hart zegt ons dat dit een zeer goede beslissing van ons is. Morgen vertrekken we weer naar Nederland. Dan pas zullen we vertellen aan de familie en vrienden wat we eigenlijk in Hongarije hebben gedaan ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten