vrijdag 4 februari 2011

De tweede dag in Hongarije en tweede bezichtiging

[april 2010] De nachtrust heeft ons goed gedaan. Makelaar Con en zijn Hongaarse vrouw Andrea zijn op afgesproken tijd bij het hotel en we bespreken nog wat zaken vooraf. Wat moet nader geïnspecteerd, waar kan nog over onderhandeld worden. Onder een strak blauwe lucht vertrekken we naar Kisbudmér voor de tweede bezichtiging.

Omgeving Vlinderboerderij; Villány - Siklós wijnregio
Daar staat de Tanya weer in de zon te stralen. Een grondige inspectie van buiten- en binnenkant met de makelaar volgt. De constructie is in orde, al is er cosmetisch het een en ander te verbeteren. Vervolgens zetten we met de huidige eigenaar de onderhandelingen in een prettige sfeer voort. Karoly Antal en zijn gezin zijn fijne mensen die het huisje zichtbaar goed hebben onderhouden, ondanks het feit dat ze niet veel geld zullen hebben, zoals geldt voor meer Hongaren die wonen in de kleine dorpen. Na twintig minuten onderhandelen via Andrea (wat blijft en wat nemen ze mee) komen we tot elkaar voor een bedrag van 15% onder de oorspronkelijke vraagprijs. Het keukentje blijft en de gasboiler gaat mee. Familie Antoly heeft inmiddels begrepen dat het huisje op termijn ook als vakantiewoning wordt verhuurd en geeft aan dat de grote gasboiler erg veel opwarmtijd nodig heeft en dat is niet handig voor de eventuele gasten... Hij adviseert ons om een geiser in de plaats te kopen die instant warm water geeft! Dat is nou nog eens meedenken van de afgaand eigenaar ;-).

plattegrond Pillangó Tanya
Allebei de onderhandelpartners voelen zich zichtbaar opgelucht nu de deal gesloten is. Antoly vertelt dat hij werkt als druivenplukker bij een groot wijnbedrijf in Boly en dat hij in Boly een huis heeft gebouwd waar hij nu gaat wonen met zijn gezinnetje. Hij wenst ons veel geluk in zijn 'eerste huis' waar hij met plezier gewoond heeft. Leuk om op deze manier, via de vertaling van Andrea toch nog wat aan de weet te komen van de verkopers! We spreken nog wat laatste dingen af met betrekking tot de eindoverdracht zoals het opruimen rondom het huisje en met name de zolder, waar een verzameling spullen van een groot aantal jaren ligt...
Uitzicht vanuit tuin Vlinderboerderijtje

Na de bezichtiging maken we nog kennis met Gertjan, Mw. Van den Berg (moeder van Gertjan) en Sylvia, Nederlanders die sinds mei 2010 in Kisbudmér wonen. We krijgen een warm onthaal en een rondleiding over hun 'landerijen' met paardenfarm. Het is prettig te weten dat zij hier ook wonen en dat we een woordje met elkaar kunnen wisselen. En het blijken leuke mensen te zijn waarmee het onmiddellijk klikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten