donderdag 2 juli 2020

Kuikentjes!

 
Nog geen twee maanden nadat we de kippen Barbi, Szidónia en Mika de Haan ophaalden bij een symphatiek Belgisch koppel hier in de buurt is het al zover. We hebben kuikentjes! Vijf maar liefst. De moeder is een zeer zorgzame Szidónia. Na ongeveer drie weken afzien in het broedhokje verscheen daar plotseling het eerste kleine kopje van onder haar verenkleed. Een echt smelt momentje. Als je er even over nadenkt ook weer zo'n natuurwondertje. 
 

Kleine Krijgers

 
Al gauw volgden er vier meer en stapt Szidónia nu als trotse kloek over het erf terwijl haar nazaten al piepend en struikelend achter haar aan trippelen. Een vertederend gezicht. Om de paar passen graaft ze flink in de grond en wijst ze haar kroost de eetbare zaken aan die daar her en der rondkruipen. Mooi zo, nog meer insectenbestrijders in dienst!

" From small beginnings come great things"

De kuikens zijn inmiddels zo'n twee weken en beginnen voorzichtig de karakteristieke verentekening te krijgen van Wyandottes. We vermoeden dat het twee haantjes en drie hennen zijn. Twee hebben wat langere pootjes wat op haantjes zou wijzen. Maar dat kunnen we pas zeker zeggen als ze ongeveer twee maanden oud zijn.

Uren Kijkplezier

 
Het is nu dus een drukte van belang op het erf. Acht kippen is op termijn een beetje teveel. Een bevriend stel heeft al aangegeven over twee maanden de hennen over te nemen. Één jonge hen houden we zelf en voor de haantjes zijn we op zoek naar mensen die een haan bij hun kippen willen of hun haan op termijn willen vervangen. Bijvoorbeeld om inteelt tegen te gaan. Wyandotte hanen zijn goedmoedig met een zacht karakter. Daarom zijn ook de hanen van dit ras geliefd.

Nu willen we eigenlijk alleen maar genieten van de hilarische streken die de piepkuikens uithalen. En van de goede zorgen en lessen van Mama Szidónia. We kunnen er wel uren naar kijken!


Heb jij ook wel eens kuikens gehad en heb je misschien tips voor ons als beginnende kippenhouders? 
 
® Het Zoete Hongaarse Leven


5 opmerkingen:

 1. Kippen hebben wij wel, maar geen kuikentjes helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Hebben jullie wel een haan, zodat er kuikentjes zouden kunnen komen?

   Verwijderen
 2. oh hellup veels te lief :)

  De moederkloek past zelf heel goed op haar kuikentjes daar hoef je niet veel aan te doen. Een veilig plek ivm roofdiertjes is wel een must.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heerlijk he! In de avond gaan ze uit eigen beweging naar het nachthok die we dan afsluiten. Er zijn hier marters en vossen...

   Verwijderen
 3. Oppassen voor rovers uit de lucht! Bij ons een probleem i.v.m buizerds en kiekendieven. ( Heb ze in Hongarije ook veel gezien).

  BeantwoordenVerwijderen