maandag 2 november 2015

Take me home...

[oktober 2015] Take me home... Countryroads. Met deze toepasselijke evergreen van John Denver op de radio verlaten we de snelweg M6 om de laatste tien kilometer af te leggen naar het Vlinderboerderijtje Pillangó Tanya. Over de Hongaarse 'country roads', die door de mooie heuvels van Baranya slingeren. Iemand zei me ooit dat het landschap hier zo lijkt op midden Frankrijk, met de lage heuvels en de talrijke wijngaarden afgewisseld met kleine bossages.
Het fraaie landschap van Baranya, Zuidwest Homgarije
Het klopt inderdaad. Ook nu is het er prachtig, in de krachtige najaarszon vol met herfsttinten.

We hadden een vroege lowcost vlucht geboekt met Wizzair van Eindhoven naar Boedapest dus we komen al rond een uur of twaalf in de middag aan in Kisbudmer. Na een kopje koffie op het zonneterras stellen we de schietschijf op in de tuin en we halen de handbogen te voorschijn.
Targets halen, maar dan anders...
Kijken of we het nog niet verleerd zijn. In het begin maar niet van een te grote afstand schieten, want dan kost het ongetwijfeld pijlen als het doel wordt gemist... Gevaarlijk voor anderen is dat boogschieten overigens niet want de tuin is groot genoeg en in het aangrenzende bos (type jungle...) komen geen mensen. Lekker om zo van onze hobby te kunnen genieten in de eigen achtertuin!

Zondagochtend bezoeken we de grote markt in Pécs en slaan hier voordelig een halve kilo verse walnoten en een pot acaciahoning in. Heerlijk voor door de yoghurt! Ook nemen we een paar lekker ruikende lavendelplantjes mee voor de tuin.
Sluikreclame? Nee, gewoon lekker!

Daarna rijden we door naar het piepkleine plaatsje Gymölcseny dat mooi ligt weggestopt in de heuvels van de Mecsek, het natuurgebied ten noorden van de stad Pécs. Hier bezoeken we 'Hegyem', het wijngoed van Cisca Ansem, een Amsterdamse die sinds enkele jaren prima wijnen produceert waarbij ze wordt geholpen door zo'n beetje alle inwoners van het dorpje. Omdat we 'vriend van Hegyem' zijn hebben we recht op rente in de vorm van een fles Hegyem wijn. Ditmaal is dat een heerlijke rode wijn die de naam Regélö (verhalenverteller) heeft gekregen. Dat alleen is dus al een uitstekende reden voor een bezoek. Maar nog leuker is dat we zo de symphatieke Cisca weer eens 'live' kunnen ontmoeten, want ze is nu ook zelf aanwezig op haar wijngoed.
Privé rondleiding door Cisca Ansem

We kletsen gezellig bij en ze leidt ons vol trots rond door haar wijnmakerij en wijst daarbij op de verbeteringen die het afgelopen jaar zijn doorgevoerd. Zo is er de nieuwe wijnpers die middels een ingenieus bedacht systeem werkt op perslucht (zie foto links, op achtergrond). Eigenlijk niets meer dan een horizontaal liggende grote ton met binnenin een grote zak. Wanneer deze zak onder hoge druk met (pers)lucht wordt gevuld, worden de druiven geplet tegen de rand van de ton en zo wordt het sap gewonnen. Briljant bedacht en volgens Cisca zeer efficiënt en hygiënisch. We spreken af dat we een volgende keer samen de mooie natuurwandeling maken van Obanya naar Kisobanya. Net als wij wandelt Cisca graag en nu haar wijngoed eenmaal 'draait' heeft ze ook weer af en toe tijd voor een leuk uitstapje.

We kopen nog een paar heerlijke flessen van Cisca en rijden met een fraaie zonsondergang weer tevreden terug naar het Vlinderboerderijtje. Morgen gaan we kijken hoe ver de aannemer is gevorderd met 'project Klumpa Tanya'.

1 opmerking: