zaterdag 20 september 2014

Summerwine voor in Nederland

[aug 2014] Een paar maanden geleden hebben we duitsers leren kennen die al een aantal jaar in Hongarije wonen. Andreas sinds een jaar en Michaëla en Lars al tien jaar. Via sms'jes lukt het om 's avonds af te spreken om samen te gaan eten in de stad Mohács in St. István Hotel aan de Donau. Vanaf het dakterras hebben we een waanzinnig mooi uitzicht over de Donau en het is gezellig om deze luitjes beter te leren kennen. We spreken af voor de volgende keer dat we weer hier zijn.
Panorama fietsend naar Villány

Onze Nederlandse vrienden Gertjan en Silvia zijn inmiddels gearriveerd uit Nederland in Kisbudmér waar ze ook een tanya (boerderij) hebben. Op het terras kletsen we bij. We hebben echter weinig tijd voor elkaar omdat zij veel werk hebben in de tuin die aardig is dichtgegroeid en wij bezig zijn met het op orde brengen van het vakantiehuis voor de komende gasten. Maar het lukt ons nog om samen naar Villány te fietsen voor een etentje en daarna een wijnproeverij bij Fefi's... nou zeg maar een flinke proeverij.

Er zitten fantastische wijnen bij voor een prima prijs en we besluiten de laatste dag om de auto vol te laden zodat we ook in Nederland van deze 'summerwine' kunnen genieten. De vriendelijke eigenaresse Ritá spreekt perfect Duits (want Zwabisch) en heeft naast deze goedlopende pizzeria ook een wijngaard met wijnmakerij. Ze is razend enthousiast dat we haar wijn kiezen om mee naar Hollándia te nemen om die onze vrienden en familie ook te laten proeven.
Wijnhuisjes in Villanykövesd

Met de mensen in het dorp hebben we tijdens de vakantie afspraken gemaakt voor tuinonderhoud en het huis. Ildikó de huismeester heeft weer diverse data genoteerd om voor de gasten het huis schoon te maken en het gras te maaien voor de rest van het vakantieseizoen.

Van de eigenaar van het winkeltje Ernö horen we dat hij iedere dag verse melk heeft. Gewoon even roepen aan het hek rond een uur of zes 's middags en je bent een paar liter superverse melk rijker. Koop lokale waar, dan helpen we mekaar! Als we dan echt afscheid nemen van iedereen en Pillangó tanya verlaten is er iets van een moeilijk moment omdat er ons al gauw onderweg slecht weer staat te wachten. Zo zal deze dag het 34 graden worden en hoe dichterbij we in zuid Duitsland komen hoe meer regen er valt en we zien met eigen ogen hoe de temperatuurmeter in de auto naar beneden keldert. Een warme douche in het hotel is wel zeer aangenaam en een dineetje bij de Italiaan in Aicha Vorm Wald zorgt dat we ons weer behaaglijk warm voelen.
Bye, Bye vlinderboerderijtje!

De laatste uren van terugreis en we zijn 's middags weer thuis in Limburg. Kort na thuiskomst ontvangen we een leuke mail van onze dorpsbewoonster in Hongarije Zsuzsanna en ze verteld dat ze een mooie tekening heeft gemaakt van een vlinder. Hiermee gaat ze aan de slag. Ze gaat een uithangbord voor ons maken! De vlinder (Pillangó) wordt bewerkt in het hout. We zijn ervan overtuigd dat het prachtig wordt. We kunnen haast niet wachten tot oktober dan kunnen we haar vakwerk aanschouwen. Nu alweer even thuis, volop aan het werk en met dit schrijven van het blog met daarbij een glaasje heerlijke Hongaarse wijn van Ritá. Dan waan je je weer even helemaal in vakantiesferen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten