woensdag 31 oktober 2012

Indian Summer, part two

De herfst in Hongarije heeft de bomen in een prachtig kleurenpallet verandert. De reis door de heuvels naar Pillangó Tanya is adembenemend mooi. Daarbij schijnt de zon volop zodat de kleuren nog intenser worden. De temperatuur is een lente achtige 23 graden. De voorwaarden voor een prachtige herfstvakantie zijn aanwezig.
Natuurstenen muurtje Pillangó Tanya

Bij aankomst zien we dat Firma Steier een prachtige (natuurstenen) keermuur heeft gemetseld in de tuin die de oude en wat vervallen aarden wal  snel doet vergeten. Tijdens onze vakantie hebben we een afspraak met dorpsgenote en houtbewerkster Zsuzsanna gemaakt via facebook. We worden hartelijk ontvangen. Eerst leidt ze ons rond in haar houtatelier en daarna in haar woning waar ze trots haar zelfgemaakte prachtige houten keuken met fraai houtsnijwerk laat zien. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie vertelt ze vol enthousiasme over haar projecten en laat ze ons een referentiemap met prachtige ontwerpen zien. Wij zijn onder de indruk van haar vakmanschap en we nodigen Zsuzsanna en haar vriend uit om de volgende morgen bij ons een kopje koffie te komen drinken verderop in de straat. We bespreken deze ochtend wat onze wensen zijn en er wordt als goed team gewerkt. Zsusanna vertelt de ideeën en haar vriend meet nauwkeurig de maten op. Één opdracht heeft ze vast in de pocket. Op zeer korte termijn mag ze de deurposten binnenshuis gaan maken. In het voorjaar van 2013 staat een tuinpaviljoen / schaduwplek van de duurzame en in Hongarije alom voorkomende houtsoort Acacia op het wensenlijstje. Hoogstwaarschijnlijk zullen we deze klus ook aan deze bekwame dame toevertrouwen, mits de prijs acceptabel is. We nemen voorlopig afscheid van twee sympathieke en creatieve dorpsbewoners.
Glaasje Pálinka

Iedere ochtend is het fotogeniek ontbijten in de keuken, het uitzicht op de opkomende zon geeft een gouden randje aan onze geliefde Tanya. Het warme herfstzonnetje lokt ons naar buiten. We maken twee keer deze week een fietstocht over het fraai panorama fietspad naar de favoriete Csárda Fülemühle om daar te genieten van de heerlijke herfstgerechten, de Apfelstrüdel en de Körte (peer) of Silva (pruim) Pálinka. De terugreis op de fiets is vrij donker, maar de maan verlicht ons pad en de sterrenhemel vertelt ons dat ook de volgende dag weer mooi zal worden. De volgende dag kijkt Rob in de brievenbus of we misschien post hebben. Ja dus. Het blijkt dat Matthieu onverwachts langs is geweest en een briefje heeft achtergelaten (Matthieu en Edith hebben tweemaal huisraad voor Pillangó Tanya naar HU gebracht).

Szechenyi plein in Pécs
Wat een onverwachte leuke verrassing, maar wat jammer dat we niet thuis waren. Meteen een berichtje sturen want Matthieu is nog maar eventjes in Féked. Ondanks alle afspraken wederzijds lukt het gelukkig toch om een gaatje te vinden in onze agenda's. Het is een stralende dag en we spreken af op een terrasje in de provinciestad Pécs. We zien Matthieu al gauw zitten op het terras en het is prettig elkaar weer te zien en even bij te praten. Te weten dat Edith er nooit meer bij zal zijn geeft een verslagen gevoel. Goh, wat missen we haar nu hier op dit terrasje in Hongarije. Op 1 mei was ze er nog bij toen we op bezoek gingen bij hun huis in Féked. Ziek was ze, maar toch zo gelukkig dat ze in haar geliefde Hongarije kon zijn en buiten op de veranda kon genieten van de aanwezigheid van haar ouders, haar twee lieve kinderen, Matthieu en ons. Wat een groot onrecht. Kort na haar thuiskomst in Nederland is ze in de kracht van haar leven overleden.

We nemen afscheid bij de parkeergarage in Pécs en wensen Matthieu een goede reis toe voor de volgende dag. Wij hebben nog een paar dagen te gaan en we nemen het er van. Pluk de dag is een wijs levensmotto. Op het bankje van de zon genieten en luisteren naar de dierengeluiden om je heen. Geluk is niet duur. Grappig, we krijgen nog een onverwachts bezoekje voor vertrek. Gábor, een bevriende automonteur uit Bóly is op weg naar een vriend in ons dorpje en komt een zelfgestookte fles uitstekende Pálinka overhandigen. Wat een aardig gebaar! Niet vergeten om hem een paar Hollandse oliebollen mee te geven als we met de kerst hopelijk weer kunnen afreizen als de weergoden meezitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten