maandag 7 januari 2013

Veel opklaringen met een mistig uiteinde...

 Kerstsfeer in Pécs

[januari 2013]
We rijden naar Pécs om daar de kerstsfeer te proeven en een hapje te eten. Het is gezellig druk en sfeervol in de stad. Een heerlijke dag. Het is echt fijn om het jaar af te sluiten met vele ontmoetingen. Zo treffen we oude bekende de heer Witzl met familie in restaurant Fülemüle en na heerlijk te hebben gegeten gaan we aansluitend op uitnodiging van onze muzikale dorpbewoner naar Fritsch Pince (wijnhuis) in Villany om te luisteren naar de livemuziek die hij samen met zijn neefje produceert en bij te babbelen met een heerlijke Zweigelt bor (wijntje). Hilda vraagt een 'verzoeknummer' aan van Elvis en ze krijgt spontaan een heuse 'love me tender' serenade te horen. Exclusief voor haar gespeeld én gezongen ;-)

Rácz Lovastanya (ranch)
Uiteraard gaan we ook naar de Orfü meren in het mooie natuurgebied de Mecsek. De tip die we via fasebook kregen willen wij graag met eigen ogen zien en beleven. Het Rácz étterem (restaurant) met bijbehorende Lovastanya (ranch) ligt op een geweldig mooie plek. Met een 'view to die for' over de heuvels en wát een ruimte voor de paarden en daarbovenop een gezellig restaurant met de vanzelfsprekende boerengastvrijheid. Top locatie!

Xmas in Kisbudmér
Ons plan om op oudjaarsavond naar Pécs te gaan is helaas in duigen gevallen. Om een uur of 19:00 uur rijdt er een strooiwagen door Kisbudmér, geen goed teken. We gaan naar buiten en zien hoe de aanvriezende mist een spiegelend glad laagje achterlaat. Nee, dat risico zullen we maar niet nemen. Volgende keer beter hopelijk. Op het Széchenyi Tér (plein) in Pécs wordt namelijk ieder jaar met oud en nieuw een eindejaarsconcert gegeven met tal van live artiesten. Daaromheen staan houten kraampjes met lekkere hapjes en drankjes. Het leek ons heel mooi en gezellig. We houden het maar gewoon tegoed. Op nieuwjaarsdag is het winterwonderland in Kisbudmér. De mist is prachtig bevroren op de takken en nodigt uit voor mooie foto's.


Pillangó Tanya in een winterwonderland

Diezelfde dag gaan we nog even langs bij Zsuzsanna en Valentin om hun een Boldog Ùj Évet (gelukkig nieuwjaar) te wensen en samen te bekijken naar de volgende werkopdracht: een tuin paviljoen of beter een overkapt schaduw terrasje van acaciahout. We komen tot overeenstemming over de prijs en ze zullen het hout bestellen om in februari aan de slag kunnen in de tuin. Deze twee bezige bijen werken kei hard door in hun werkplaats (zelfs tijdens de feestdagen) want ze krijgen volop opdrachten voor aankleding bij restaurants en ranches. We treuren niet om weer naar huis te gaan omdat we weten dat we spoedig terugkeren. Maar niet met z'n tweeën want oom en tante gaan de volgende keer mee! Visontlátasra!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten